Η ανθυγιεινή διατροφή επιταχύνει τη γήρανση από τη νεαρή ενήλικη ζωή
05 Φεβρουαρίου 2025, 16:00
Η βιολογική μας ηλικία δεν ταυτίζεται πάντα με τη χρονολογική. Η ταχύτερη βιολογική γήρανση σε σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών και θνησιμότητας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, μια δίαιτα που περιέχει μικρές ποσότητες λαχανικών και φρούτων και μεγάλες κόκκινου κρέατος, γρήγορου φαγητού και αναψυκτικών με ζάχαρη σχετίστηκε με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης ακόμη και στη νεαρή ενήλικη ζωή. Ο ρυθμός βιολογικής γήρανσης δείχνει τη διαφορά μεταξύ της χρονολογικής ηλικίας και της βιολογικής ηλικίας, δηλαδή εάν ένα άτομο είναι βιολογικά μεγαλύτερο ή νεότερο από τη χρονολογική του ηλικία.
Η βιολογική γήρανση μπορεί να μετρηθεί με τη χρήση επιγενετικών ρολογιών. Τα επιγενετικά ρολόγια είναι υπολογιστικά μοντέλα που αναπτύχθηκαν μέσω μεθόδων μηχανικής μάθησης που προβλέπουν τη βιολογική ηλικία με βάση τις ομάδες μεθυλίου που ρυθμίζουν την έκφραση των γονιδίων.
Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Jyväskylä και στο Γεροντολογικό Ερευνητικό Κέντρο διερεύνησε εάν η διατροφή προβλέπει το ρυθμό βιολογικής γήρανσης στη νεαρή ενήλικη ζωή. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν δίδυμοι ηλικίας μεταξύ 20 και 25 ετών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δίαιτες που χαρακτηρίζονται από χαμηλή πρόσληψη λαχανικών και φρούτων και υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, γρήγορου φαγητού και αναψυκτικών με ζάχαρη σχετίστηκαν με ταχύτερη βιολογική γήρανση.
Δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν δίδυμοι, η έρευνα μπόρεσε να διερευνήσει τη γενετική επίδραση στη σχέση μεταξύ διατροφής και βιολογικής ηλικίας.
«Ορισμένες από τις παρατηρούμενες συσχετίσεις μπορεί επίσης να εξηγηθούν από άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το σωματικό βάρος, καθώς οι υγιεινές και ανθυγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής τείνουν να παρατηρούνται στα ίδια άτομα», λέει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Suvi Ravi. «Ωστόσο, η διατροφή διατήρησε μια μικρή ανεξάρτητη συσχέτιση με τη γήρανση, ακόμη και όταν λάβαμε υπόψη άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής».
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ένα κοινό γενετικό υπόβαθρο, αλλά όχι το κοινό παιδικό περιβάλλον των διδύμων, εξηγεί τη σχέση μεταξύ διατροφής και γήρανσης στη νεαρή ενήλικη ζωή. «Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι μια δίαιτα που προάγει την υγεία δεν θα ωφελούσε τους πάντες», τονίζει η Ravi.
Η μελέτη αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος «Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη κοινών ασθενειών», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Juho Vainio.
Tags: αντιγήρανση, γήρανση, Κακή διατροφή