Γιατί οι έγκυες με ναυτία αφήνονται στη μοίρα τους...;
13 Ιανουαρίου 2023, 18:00
Η ναυτία, ιδίως κατά τις πρωινές ώρες, είναι ένα συχνό φαινόμενο κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα που παραμένουν πολύ περισσότερο και απαιτούν ιατρική φροντίδα. Συχνά, όμως, επιλέγουν να μην ακολουθήσουν κάποια θεραπεία ή να θεραπευτούν ανεπαρκώς, επειδή η κατάσταση παρεξηγείται ή υποβαθμίζεται από τους γιατρούς τους ή τις ίδιες τις ασθενείς.
Οι μητέρες που ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, δήλωσαν ότι δεν επέλεξαν τη θεραπεία, από φόβο ότι τα φάρμακα θα έβλαπταν το έμβρυό τους, επειδή δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά ή επειδή ο γιατρός τους δεν τις πήρε στα σοβαρά. Όταν παραμεληθούν, τα συμπτώματα γίνονται πιο δύσκολο να ελεγχθούν και τέτοιες καθυστερήσεις μπορεί να μετατραπούν σε επείγοντα ιατρικά περιστατικά. Οι ακραίες περιπτώσεις ονομάζονται υπερέμεση και μπορεί να διαρκέσουν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμη και αν ακολουθηθεί θεραπεία.
«Για τις περισσότερες γυναίκες, μόνο όταν καταλήξουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών συνειδητοποιούν ότι "αυτό δεν είναι φυσιολογικό", δήλωσε η Kimber MacGibbon, εκτελεστική διευθύντρια του Her Foundation, το οποίο ερευνά και ευαισθητοποιεί για την υπερέμεση κύησης .
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την αιτία της ναυτίας και του εμετού στην εγκυμοσύνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η γενετική παίζει ρόλο στη σοβαρότητά της και η υπερέμεση εκτιμάται ότι εμφανίζεται σε έως και 3% των κυήσεων. Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής γραμμή που να διαφοροποιεί την πρωινή ναυτία από την υπερέμεση ή ασφαλή κριτήρια για τη διάγνωση της πάθησης , η οποία, σύμφωνα με τη MacGibbon, έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση της επίδρασής της.
Εκτενείς εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 60.000 έγκυες - πιθανώς 300.000 ή περισσότερες- πηγαίνουν σε νοσοκομείο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο με αφυδάτωση ή υποσιτισμό που σχετίζεται με την κύηση. Τέλος, πάρα πολλές είναι οι έγκυες που καταλήγουν σε κλινικές ή δεν αναζητούν ιατρική φροντίδα.