Γιατί μεταδίδονται οι ιοί μέσω των ματιών και πως να προστατευθούμε
20 Μαρτίου 2020, 10:05
Όταν ένα άτομο βήχει, φτερνίζεται ή απλά μιλάει, τα σταγονίδια από το στόμα του μπορούν να εκτοξευθούν με ταχύτητα χιλιομέτρων (ειδικά στην περίπτωση του φτερνίσματος) και να φτάσουν σε όποιον βρίσκεται κοντά του. Κι αν φοράμε μάσκα, σε γενικές γραμμές προστατεύουμε τη μύτη και το στόμα. Όχι όμως και τα μάτια μας. Εξ ού και οι πρώτοι γιατροί που παρουσίασαν την λοίμωξη στην Γιουχάν της Κίνας ήταν οφθαλμίατροι και ωτορινολαρυγγολόγοι που πλησιάζουν κοντά στα πρόσωπα των ασθενών τους!
Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Ιωάννης Δατσέρης, "ο ιός δεν προσβάλει άλλα ανατομικά μέρη του οφθαλμού ούτε την οπτική οδό, επομένως δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για την όραση. Ωστόσο μέσω των ματιών, περνάει στον οργανισμό μας".
Συμβουλές
"Αν κάποιος φοράει φακούς επαφής, καλό είναι να αλλάξει συνήθεια και να κάνει χρήση γυαλιών οράσεως, τα οποία προστατεύουν τα μάτια σε μεγάλο βαθμό από τα σταγονίδια αυτήν την δύσκολη για την ανθρωπότητα περίοδο", μας λέει ο γιατρός.
Επίσης, ασθενείς με χρόνιο νόσημα, όπως το χρόνιο απλούν γλαύκωμα, καλό θα ήταν να προμηθευτούν τα κολλύρια τους για ένα τρίμηνο ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν συνεχώς στο φαρμακείο ούτε και να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς λόγο..
Αλλά το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι να μην ακουμπάμε το πρόσωπο και τα μάτια μας για οποιοδήποτε λόγο.
"Εάν είναι αναγκαίο να ακουμπήσουμε τα μάτια μας συνιστάται πρώτα σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Ακόμα και για την ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων ή κολλυρίων είναι απαραίτητο να πλένουμε τα χέρια μας προτού αγγίξουμε τα μάτια μας ή το πρόσωπό μας", συστήνει ο γιατρός.
Προσοχή χρειάζεται και για τους γιατρούς
Οι συστάσεις προς τους οφθαλμιάτρους αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής:
1. Οι ασθενείς θα πρέπει να εξετάζονται κατόπιν τηλεφωνικών ραντεβού. Στην τηλεφωνική επικοινωνία θα πρέπει ο ασθενής να ερωτάται εάν έχει συμπτώματα της νόσου και αν η απάντηση είναι θετική θα πρέπει να βλέπουν κατευθείαν ειδικό γιατρό.
2. Θα πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις αίθουσες αναμονής. Ο πάροχος υγείας φέρει αυτή την ευθύνη.
3. Τα περιοδικά στους χώρους αναμονής θα πρέπει να αποφεύγονται αυτό το διάστημα διότι τα αγγίζουν πολλά χέρια.
4. Θα πρέπει να εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά ή χρόνια των οποίων η ματαίωση παροχής θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται τώρα ιατρικά ραντεβού για απλά chek up ή χορήγηση γυαλιών.
5. Δεν θα πρέπει να εξετάζονται ηλικιωμένοι μαζί με παιδιά. Διαφορετικές ημέρες εξέτασης ανάλογα με την ηλικία των εξεταζομένων μπορούν να θεσπιστούν.
6. Κατά την υποδοχή των ασθενών θα πρέπει να χορηγείται αντισηπτικό gel χεριών από το προσωπικό του ιατρείου ή με αυτόματο μηχάνημα.
7. Εάν εξετάζεται επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα χρειάζεται ειδικός προστατευτικός εξοπλισμός σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών. Οι μάσκες και τα γάντια μετά την εξέταση πρέπει να απορρίπτονται σε κάδο κλειστών απορριμάτων.
8. Μετά την κάθε εξέταση, να γίνεται προσεκτικό πλύσιμο χεριών και καθαρισμός των υάλων επαφής.
9. Πριν την έναρξη και μετά το πέρας του ιατρείου συνιστάται καθαρισμός των χώρων.