Γιατί δεν γίνεται αρκετή έρευνα για την ενδομητρίωση;
20 Μαρτίου 2022, 08:00
Η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών προσελκύει πολύ λιγότερη χρηματοδότηση έρευνας από όλες σχεδόν τις άλλες ιατρικές έρευνες. Όσον αφορά την ενδομητρίωση - μια κατάσταση που επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας - η έλλειψη έρευνας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Γιατί είναι, όμως, τόσο ελλιπής;
Σύμφωνα με το Medical News Today, το 2020, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση για την έρευνα για την ενδομητρίωση θα διπλασιαζόταν στα 26 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Την ίδια χρονιά, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ανέφεραν δαπάνες για έρευνα για τον διαβήτη ύψους 1,156 εκατομμυρίων δολαρίων .
Μελέτη του 2021 ανέφερε ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χρησιμοποιούν ένα δυσανάλογο μερίδιο των πόρων του σε ασθένειες που επηρεάζουν κυρίως τους άνδρες, σε βάρος εκείνων που επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες».
Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι ασθένειες που επηρεάζουν κυρίως ή αποκλειστικά άνδρες τείνουν να υπερχρηματοδοτούνται, ενώ αυτές που επηρεάζουν κυρίως ή μόνο γυναίκες υποχρηματοδοτούνται, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά την έμφυλη ανισότητα.
Παράλληλα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου μια ανάλυση του 2018 από τη Συνεργασία Κλινικής Έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι μόνο το 2,1% της δημόσιας χρηματοδοτούμενης ιατρικής έρευνας προορίζεται για την αναπαραγωγική υγεία και τον τοκετό.
Σύμφωνα με την Emma Cox, Διευθύνουσα Σύμβουλο για την Ενδομητρίωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας έχει χρηματοδοτήσει περισσότερα από 8.000 έργα από την έναρξή του το 2006, μόνο 11 από τα οποία αφορούν την ενδομητρίωση.
Ωστόσο, η έλλειψη χρηματοδότησης δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η ενδομητρίωση είναι μια πολύπλοκη κατάσταση. Τα συμπτώματα ποικίλλουν τόσο πολύ μεταξύ των γυναικών που οι γιατροί πίστευαν ότι ήταν περισσότερες από μία καταστάσεις. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο για τους ερευνητές να γνωρίζουν από πού να ξεκινήσουν.
Κάποιες έρευνες έχουν γίνει σε ζώα, αλλά υπάρχουν εμπόδια. Δεδομένου ότι τα πρωτεύοντα μοιάζουν αρκετά με τους ανθρώπους, θα ήταν τα καλύτερα ζώα για τη μελέτη της ενδομητρίωσης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ενστάσεις για τη χρήση τους.
Για να αποφευχθεί αυτό το πρόβλημα, μια ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Philippa Saunders, πρόεδρος αναπαραγωγικών στεροειδών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αναπτύσσει ένα μοντέλο ποντικιού για τη μελέτη της ενδομητρίωσης. «Το είδος στο οποίο μπορούμε πραγματικά να κάνουμε κάτι ουσιαστικό είναι το ποντίκι. Γι' αυτό το ποντίκι είναι ένα τόσο σημαντικό μοντέλο στην αναπαραγωγική έρευνα», λέει.
Οι ερευνητές μελετούν την πρώιμη ανάπτυξη της νόσου, με στόχο να βρουν δείκτες ενδομητρίωσης στο αίμα, ελπίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να προσφέρει έναν τρόπο εντοπισμού της νόσου νωρίς προτού καταστεί επικίνδυνη.