ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί αισθανόμαστε ζαλάδα και πώς αυτή αντιμετωπίζεται;

25 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Η ζάλη ή τα προβλήματα ισορροπίας, μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε σαν να περιστρέφεται το δωμάτιο γύρω σας, ενώ μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα από το αν κάθεστε, στέκεστε ή ξαπλώνετε. Το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE) των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ο επιπολασμός ποικίλλει ευρέως , ανάλογα με την αξιολόγηση της «ζάλης» ως συμπτώματος, με τη ζάλη να έχει εκτιμώμενο επιπολασμό 17%-30% και τον ίλιγγο να εντοπίζεται στο 3%-10% του πληθυσμού.

Η ζάλη μπορεί να ταξινομηθεί σε διάφορες κατηγορίες, όπως ίλιγγος, προσυγκοπή, ζαλάδα και ανισορροπία. Ωστόσο, οι ασθενείς συνήθως δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τα συμπτώματά τους. Πολλές διαφορετικές καταστάσεις, μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές ισορροπίας και ορισμένες κοινές και καλοήθεις αιτίες ξαφνικής ζάλης και απώλειας ισορροπίας, μπορεί να περιλαμβάνουν αφυδάτωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση ή μικρές λοιμώξεις.

Η ζάλη μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης αφυδάτωσης, η οποία είναι μια ανισορροπία μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των αλάτων και της ζάχαρης, στο σώμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως ζάλη, ξηροστομία, κόπωση, σκούρα και με έντονη οσμή ούρα ή σπάνια ούρηση.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, όπως λόγω αφυδάτωσης ή άλλων λόγων, μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή λιποθυμία, και η εύρεση της αιτίας της ζάλης ή της χαμηλής αρτηριακής πίεσης για αποτελεσματική θεραπεία, είναι κρίσιμη.

Άλλες αιτίες ζάλης και απώλειας ισορροπίας, μπορεί να περιλαμβάνουν μικρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μόλυνσης του εσωτερικού αυτιού που μπορεί να επηρεάσει την ακοή και την ισορροπία.

Η διάγνωση μπορεί να ξεκινήσει με την ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού και τη διενέργεια φυσικής και νευρολογικής εξέτασης.

Ο γιατρός μπορεί να θέλει να προσδιορίσει εάν τα συμπτώματα προκαλούνται από προβλήματα στη λειτουργία ισορροπίας μέσα στο εσωτερικό αυτί, με συνιστάμενες εξετάσεις που περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, τεστ ακοής, απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία, και εξέταση για την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό.

Η θεραπεία των προβλημάτων ισορροπίας, εξαρτάται από την αιτία και μια γρήγορη και ακριβής διάγνωση, είναι απαραίτητη για αποτελεσματική θεραπεία, καθώς είναι σημαντικό να προσδιοριστεί εάν η αίτια είναι καλοήθης η κακοήθης.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων ανάκτησης της ισορροπίας, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να καταπολεμήσει την ανισορροπία και να διατηρήσει τη φόρμα του.

Άλλες επιλογές θεραπείας, μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής, φαρμακευτική αγωγή η ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις.

Σχετικά Άρθρα