ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φάρμακο για την απώλεια βάρους συνδέεται με σπάνια πάθηση των ματιών

05 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Οι άνθρωποι στους οποίους συνταγογραφείται σεμαγλουτίδη, για να χάσουν βάρος, μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή αλλά σπάνια πάθηση των ματιών, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αναλύοντας 17.000 ασθενείς σε διάστημα 6 ετών, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν το φάρμακο για το διαβήτη τύπου 2, είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με την πάθηση από τους ασθενείς που δεν έπαιρναν το φάρμακο. Μεταξύ αυτών που το έπαιρναν για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία, ο κίνδυνος της πάθησης ήταν 7 φορές υψηλότερος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές δεν μπορούν να αποδείξουν ότι η σεμαγλουτίδη προκάλεσε την οφθαλμική πάθηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης στο ένα μάτι, ούτε μπορούν να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο ή τη διαφορά μεταξύ των ομάδων.

Μια αλλαγή στην όραση, αναφέρεται ως μία από τις πιο σοβαρές πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων με σεμαγλουτίδη.

Η πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (NAION), επηρεάζει έως και 10 στους 100.000 ανθρώπους στο γενικό πληθυσμό, αναφέρουν οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στο περιοδικό JAMA Ophthalmology. Πιστεύεται ότι προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος σε ένα οπτικό νεύρο και επί του παρόντος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η μελέτη αποκάλυψε:

-17 περιπτώσεις μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν σεμαγλουτίδη

- 6 περιπτώσεις μεταξύ ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που λαμβάνουν άλλα φάρμακα

- 20 περιπτώσεις μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών που έλαβαν σεμαγλουτίδη

- 3 περιπτώσεις μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων ασθενών που λαμβάνουν διαφορετικό φάρμακο.

Ο καθηγητής οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Δρ Joseph Rizos, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας θα πρέπει να θεωρηθούν σημαντικά αλλά προσωρινά, καθώς απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να εξεταστούν αυτά τα ερωτήματα σε έναν πολύ μεγαλύτερο και πιο διαφοροποιημένο πληθυσμό».

Σχετικά Άρθρα