Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης
05 Μαΐου 2022, 11:30
Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάγχνων. Η ημέρα αυτή διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).
Όπως αναφέρει το Euro Melanoma, το μελάνωμα είναι η λιγότερο συχνή μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά και η πιο επικίνδυνη.
Σύμφωνα με στοιχεία, το 90% των μελανωμάτων, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Ακόμη, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, εξαιτίας των περιβαλλοντικών μεταβολών, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Η συχνότητα εμφάνισης αυτού του όγκου είναι 20-25 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί σε διάστημα 10 ετών.
Τι είναι το μελάνωμα;
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), το μελάνωμα ορίζεται ως ένας τύπος καρκίνου του δέρματος που προέρχεται από μελανοκύτταρα (κύτταρα στο δέρμα που παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη).
Αξίζει να αναφερθεί ότι επηρεάζει τόσο τους νεαρούς ενήλικες όσο και τους ηλικιωμένους. Ακόμη, στους άνδρες, το μελάνωμα εντοπίζεται συχνά στον κορμό ή στο κεφάλι και το λαιμό, ενώ στις γυναίκες αναπτύσσεται μελάνωμα πιο συχνά στα χέρια και τα πόδια.
Επισημαίνεται ότι το μελάνωμα είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος σε γυναίκες 15-34 ετών.
Παράγοντες κινδύνου
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος, ούτως ώστε να συμβάλουμε στην πρόληψη και στην προστασία από την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.
Όπως αναφέρει η EADV, οι παράγοντες κινδύνου είναι οι ακόλουθοι:
1. UV ακτινοβολία από την ηλιοφάνεια και τις ξαπλώστρες
2. Ανοιχτό δέρμα που καίγεται εύκολα, δεν μαυρίζει, ή μαυρίζει άσχημα
3. Ηλιακά εγκαύματα (ειδικά κατά την παιδική ηλικία)
4. Οικογενειακό ή/και προσωπικό ιστορικό του μελανώματος
5. Έχοντας πολλές μικρές ή μεγάλες κρεατοελιές
6. Έχοντας εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Σημάδια και συμπτώματα
Η έγκαιρη διάγνωση είναι εξίσου σημαντική και μπορεί να επιτευχθεί με την αναγνώριση των σημαδιών και των συμπτωμάτων.
Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε κανονικό δέρμα ή από μία υπάρχοντα κρεατοελιά.
Τα σημάδια που δείχνουν ότι το μελάνωμα διαφέρει από μία κοινή κρεατοελιά είναι:
-Ασυμμετρία - το σχήμα ενός μελανώματος είναι συχνά ασύμμετρη και ανομοιόμορφη, σε αντίθεση με έναν σπίλο που είναι συνήθως στρογγυλός και ακόμα.
-Περίγραμμα - ένας τυφλοπόντικας έχει μια καλά καθορισμένη άκρη.
-Τα όρια του μελανώματος είναι συχνά χαραγμένα ή θολός.
-Χρώμα - ένας τυφλοπόντικας έχει συνήθως μία στολή χρώμα (ανοιχτό καφέ ή σκούρο καφέ), σε αντίθεση με το μελάνωμα που συχνά δεν είναι ομοιόμορφη, με αποχρώσεις τόσο του καφέ όσο και μαύρος.
-Διάμετρος - η διάμετρος ενός μελανώματος μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους, αλλά συνήθως είναι μεγαλύτερο από 5 mm και συνεχίζει να αυξάνεται.
-Εξέλιξη - οποιαδήποτε αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος (κάθετη ή οριζόντια), έγχρωμη ή οποιαδήποτε νέα συμπτώματα όπως κνησμός, αιμορραγία ή το έλκος είναι χαρακτηριστικό για το μελάνωμα.
Σημειώνεται ότι το μελάνωμα συνήθως αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα για εβδομάδες έως μήνες και συχνά έχει αποδιοργανωμένη εμφάνιση. Επίσης, οι δερματικές βλάβες είναι συνήθως πολυάριθμες και φαίνονται. Ακόμη, το μελάνωμα μεγαλώνει και συχνά «ξεχωρίζει» και εμφανίζεται διαφορετικά σε σύγκριση με τις αβλαβείς βλάβες.
Τρόποι πρόληψης και προστασίας
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), το μελάνωμα συνδέεται στενά με το υπεριώδες φως, επομένως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να αποφεύγεται ακολουθώντας πιστά τους πιο κάτω κανόνες:
• Να φοράτε προστατευτική ενδυμασία όταν βρίσκεστε έξω στον ήλιο.
• Μείνετε στη σκιά μεταξύ 11.00 π.μ. και 3.00 μ.μ.
• Εφαρμόστε αντηλιακό με αντηλιακό παράγοντα προστασίας (SPF) 30 και SPF 50 για παιδιά και για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή ιστορικό καρκίνου του δέρματος. Εφαρμόστε ξανά το αντηλιακό μετά το μπάνιο ή τον ιδρώτα ή κάθε 2 ώρες.
• Ιδιαίτερα τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο, καθώς ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μελανώματος στους ενήλικες είναι τα ηλιακά εγκαύματα κατά την παιδική ηλικία.