ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ετεροχρωμία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαφορά στο χρώμα των ματιών

06 Απριλίου 2023, 07:00

images

Η ίριδα των ματιών μας καθορίζει το χρώμα των ματιών μας. Όταν η μία ίριδα έχει διαφορετικό χρώμα από την άλλη ίριδα, αυτό ονομάζεται πλήρης ετεροχρωμία. Από την άλλη, μερική ετεροχρωμία ή τομεακή ετεροχρωμία, μπορεί να εμφανιστεί όταν μόνο ένα μέρος της ίριδας έχει διαφορετικό χρώμα. Η ετεροχρωμία επηρεάζει πιθανώς λιγότερους από 200.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς είναι μια αρκετά σπάνια πάθηση.

Η ετεροχρωμία μπορεί να είναι σημάδι οφθαλμικών ασθενειών, όπως η χρόνια ιρίτιδα ή το διάχυτο μελάνωμα της ίριδας. Μπορεί, όμως, να είναι και απολύτως φυσιολογική ως κατάσταση. Τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε οποιαδήποτε άλλη πιθανή αιτία. Οι οφθαλμίατροι θα εξετάσουν προσεκτικά τα μάτια με μια σχισμοειδή λυχνία για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν ανωμαλίες.

Οι παιδίατροι μπορεί να υποβάλουν κάποια παιδιά σε ορισμένες ειδικές εξετάσεις, όπως εξέταση κατεχολαμινών ούρων, εάν υπάρχουν ανησυχίες ότι το παιδί μπορεί να έχει άλλες ανωμαλίες ή όγκο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν ανησυχίες στα βρέφη.

Σε ορισμένους ασθενείς, θα ζητηθεί να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία του θώρακα ή της κοιλιάς για να αποκλειστούν άλλες αιτίες ετεροχρωμίας όπως όγκοι ή άλλα προβλήματα. Δεν απαιτείται περαιτέρω κλινική εξέταση.

Πρέπει να τονιστεί ότι, εφόσον δεν εντοπίζεται καμία ανωμαλία στη φυσική εξέταση ή στην ακτινογραφία, τις περισσότερες φορές η αιτία της ετεροχρωμίας είναι καλοήθης. Η ετεροχρωμία είναι σημάδι, όχι σύμπτωμα, και κυρίως όχι ασθένεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται θεραπεία, εκτός εάν υπάρχει μια υποκείμενη αιτία, περίπτωση η οποία είναι πολύ σπάνια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ετεροχρωμίας είναι καλοήθεις και χωρίς κλινική σημασία. Η ετεροχρωμία είναι σπάνια και δεν φαίνεται να υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων οι οποίες να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην πάθηση. Η διάγνωση γίνεται με τον αποκλεισμό πιο σοβαρών και σπάνιων διαταραχών, όπως το συγγενές σύνδρομο Horner ή οι σπάνιοι όγκοι. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς έχουν άλλα συμπτώματα, όπως εφίδρωση του προσώπου ή βλεφαρόπτωση.


Σχετικά Άρθρα