ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα στα ψάρια -ζέβρα μπορεί να βοηθήσει άτομα με τραυματισμό νωτιαίου μυελού

31 Αυγούστου 2024, 08:00

images

Ένα ψάρι μπορεί να δείξει το δρόμο για την επούλωση τραυματισμών του νωτιαίου μυελού στους ανθρώπους, αναφέρουν ερευνητές. Ειδικότερα, τα κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα του ψαριού ζέβρα, μπορούν να επιβιώσουν από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, αποκαθιστώντας τελικά την πλήρη κίνηση στα ψάρια. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από τη διαδικασία που συμβαίνει στους ανθρώπους και τα περισσότερα άλλα θηλαστικά, στα οποία οι κατεστραμμένοι νευρώνες πάντα νεκρώνονται, είπαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οι νευρώνες του ψαριού ζέβρα επιβιώνουν και μετά επουλώνονται, έρχεται σε αντίθεση με ορισμένους από τους τρόπους με τους οποίους οι ερευνητικές προσπάθειες προσπαθούν να θεραπεύσουν τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Οι κατεστραμμένοι νευρώνες στο νωτιαίο μυελό ενός ψαριού ζέβρα, αλλάζουν δραματικά τη λειτουργία τους, δίνοντας έμφαση στην επιβίωση. Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν νέους ρόλους στην καθοδήγηση των ακριβών γεγονότων που καθοδηγούν τη θεραπεία.

«Στο ψάρι ζέβρα, πιστεύουμε ότι οι κατεστραμμένοι νευρώνες μπορούν να ξεπεράσουν το άγχος του τραυματισμού, επειδή η ευελιξία τους τους βοηθά να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις τοπικά αμέσως μετά τον τραυματισμό», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Mayssa Mokalled, αναπληρώτρια καθηγήτρια αναπτυξιακής βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο St. Louis.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι πρόκειται για έναν προσωρινό μηχανισμό που κερδίζει χρόνο, προστατεύοντας τους νευρώνες από το θάνατο και επιτρέποντας στο σύστημα να διατηρήσει το νευρωνικό κύκλωμα ενώ χτίζει και αναγεννά τον κύριο νωτιαίο μυελό», πρόσθεσε η Mokalled σε δελτίο του πανεπιστημίου.

«Διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες, αν όχι όλες οι πτυχές της νευρικής επιδιόρθωσης που προσπαθούμε να επιτύχουμε στους ανθρώπους εμφανίζονται φυσικά στα ψάρια ζέβρα», είπε η Mokalled.

«Η εκπληκτική παρατήρηση που κάναμε είναι ότι υπάρχουν ισχυροί μηχανισμοί νευρωνικής προστασίας και επιδιόρθωσης που συμβαίνουν αμέσως μετά τον τραυματισμό», σημείωσε. «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι προστατευτικοί μηχανισμοί επιτρέπουν στους νευρώνες να επιβιώσουν από τον τραυματισμό και στη συνέχεια υιοθετούν ένα είδος αυθόρμητης πλαστικότητας - ή ευελιξίας στις λειτουργίες τους - που δίνει χρόνο στα ψάρια να αναγεννήσουν νέους νευρώνες για να επιτύχουν πλήρη ανάκαμψη».

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να συνεχίσουν τη μελέτη, εστιάζοντας στη συμβολή άλλων τύπων κυττάρων στην αναγέννηση του νωτιαίου μυελού και να συγκρίνουν αυτό που βρήκαν στο ψάρι ζέβρα με τα κύτταρα των θηλαστικών.

Σχετικά Άρθρα