ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα "υπερφλεγμονώδες σύνδρομο" σκοτώνει τους ασθενείς στις ΜΕΘ

19 Μαρτίου 2020, 10:00

images

Mελέτη στην Κίνα αναδεικνύει την σχέση του συνδρόμου απελευθέρωσης κυτταροκινών με την θνησιμότητα των ασθενών γρήγορα και απότομα.

 «Ο ιός έχει μία φοβερή συμπεριφορά για κάποιους συνανθρώπους μας μετά την 5η με 7η ημέρα. Ξαφνικά κάνουν μία καταιγίδα κυτταροκινών, ένα υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που απαιτεί ειδική παρέμβαση" εξήγησε χθες ο καθηγητής παθολογίας- λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας , εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό. 

Όπως εξηγεί, η ανάλυση δεδομένων από 150 ασθενείς που νόσησαν από τον κορωνοϊό στην Κίνα δείχνει ότι στη διάρκεια μιας καταιγίδας κυτταροκινών -η υπερβολική ανοσοαπόκριση δηλαδή- καταστρέφει τον υγιή πνευμονικό ιστό, οδηγώντας έτσι σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Το σύνδρομο εκδηλώνεται με τη μορφή απλής ή πολύ σοβαρής ίωσης με πυρετό ή με υπερπυρεξία, πτώση της πίεσης, φτωχή οξυγόνωση, ανεπάρκεια οργάνων και παραλήρημα. 

Σε πολλές περιπτώσεις ασθενών που κατέληξαν από τον νέο κορωνοϊό, μπορεί να ευθύνεται η απόκριση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και όχι ο ίδιος ο ιός, όπως επισημαίνει νεότερη επιστημονική μελέτη. Και γι αυτό ευθύνεται η καταιγίδα κυτταροκινών.

Επίσης, με βάση την ανάλυση των κλινικών δεδομένων, επιβεβαιώθηκε ότι ορισμένοι ασθενείς κατέληξαν από φλεγμονώδη μυοκαρδίτιδα. Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα όπως σημειώνει η μελέτη, επισημαίνοντας ότι η λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει και φλεγμονώδη μυοκαρδίτιδα.

Στην μυοκαρδίτιδα, ο καρδιακός μυς νεκρώνεται και καταστρέφεται κατά περιοχές, ως αποτέλεσμα της προσβολής του από ιούς, μικρόβια ή τοξικές ουσίες. Άλλες μελέτες είχαν αποδείξει ότι αυτή η αντίδραση είναι που επιφέρει τον θάνατο. 

Μ. Τσιλ,

Σχετικά Άρθρα