Ένα τεστ θα εντοπίζει πρώιμα τον μεγαλύτερο εχθρό της τρίτης ηλικίας
04 Αυγούστου 2020, 09:00
Την πρώιμη κι άρα έγκαιρη διάγνωση της Νόσου Αλτσχάιμερ ίσως καταφέρουν επιστήμονες με την βοήθεια της πρωτεΐνης p-tau217, η οποία εντοπίζεται σε υψηλά επίπεδα στους πάσχοντες από άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μέτρηση της p-tau217 μπορεί να προβλέψει τη νόσο κατά 96% έως και 20 χρόνια πριν από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Η ανακάλυψη σκοπεύουν να οδηγήσει σε μια απλή εξέταση αίματος που θα λύσει "τα χέρια" των νευρολόγων παγκοσμίως. Δύο νέες μελέτες προσφέρουν αποδείξεις ότι η πρωτεΐνη p-tau217 μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση, όπως αναφέρει σχετικά το BBC τονίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγούμαστε σε μια τέτοια επιστημονική παρατήρηση, αλλά τώρα έχουμε περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις.
Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι η μέτρηση της p-tau217 στο αίμα έδωσε εξίσου καλή εικόνα της κατάστασης του ασθενούς με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (pet scan) εγκεφάλου. Η ίδια ομάδα είχε ήδη διαπιστώσει ότι η p-tau217 μπορούσε να ανιχνευτεί στον εγκέφαλο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό πασχόντων από τη Νόσο Αλτσχάιμερ πριν εμφανίσουν συμπτώματα, και τώρα μπόρεσε να παρατηρήσει αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης ακόμη και σε 4 κυβικά χιλιοστά αίματος.
Αλά και μια άλλη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία έδειξε ότι τα επίπεδα της p-tau217 ήταν περίπου επταπλάσια σε πάσχοντες από τη Νόσο Αλτσχάιμερ, με τους ερευνητές να πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και 20 χρόνια πριν εκδηλώσουν συμπτώματα. Παράλληλα ανακάλυψαν ότι η μέτρηση της πρωτεΐνης αυτής επιτρέπει να διαχωρίσουν τους πάσχοντες από τη Νόσο Αλτσχάιμερ από ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις εγκεφάλου.
Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την κύρια μορφή άνοιας που πλήττει 47 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως χωρίς να έχουν βρεθεί έως σήμερα αποτελεσματικά θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπισή της. Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η Δρ Rosa Sancho, επικεφαλής έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, εξήγησε ότι προγενέστερες κλινικές μελέτες φαρμάκων έχουν αποτύχει καθώς οι πάσχοντες που δήλωσαν συμμετοχή είχαν αρκετά προχωρημένο στάδιο της νευρολογικής νόσου, και έως τότε «ήταν αργά».
«Υπήρχε ήδη μεγάλη συσσώρευση βλαπτικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλό τους» επισήμανε η ίδια για να τονίσει πως προκειμένου να μπορέσει να καθοριστεί εάν κάποια φάρμακο μπορεί να λειτουργήσει ενάντια στη νόσο πρέπει να μπορούν να «ταυτοποιηθούν» οι πάσχοντες προτού έχει υποστεί σημαντική βλάβη η συναπτική πλαστικότητα του εγκεφάλου, ιδιότητα του νευρικού συστήματος που αποτελεί την πηγή της μνήμης και της μάθησης -γνωστικές λειτουργίες που φθίνουν στους πάσχοντες από άνοια.
Tags: Αλτσχάιμερ, Νόσος Αλτσχάιμερ