ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είχε πρώιμα Αλτσχάιμερ η μητέρα σας; Κινδυνεύετε περισσότερο από τη νόσο

25 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν την ακριβή αιτία της Νόσου Αλτσχάιμερ, γνωρίζουν ότι εμπλέκονται σε αυτή αρκετοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενετικών. Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα κληρονομικά γονίδια και από τους δύο γονείς, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο. Μάλιστα ένας κορυφαίος γενετικός παράγοντας κινδύνου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, είναι το γονίδιο APOE4 και μία μελέτη που δημοσιεύθηκε φέτος να έχει εντοπίσει 17 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με αυτήν τη νόσο.

Προηγούμενη έρευνα, δείχνει ότι περίπου το 25% του συνόλου των περιπτώσεων νόσου Αλτσχάιμερ είναι οικογενείς, που σημαίνει ότι κάποιος στην οικογένεια είχε την πάθηση.

Τώρα, ερευνητές από το Mass General Brigham, υποστηρίζουν ότι ο γενετικός κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ ενός ατόμου, μπορεί επίσης να εξαρτάται από το αν κληρονομεί σχετικό γονίδιο από τη βιολογική μητέρα ή τον πατέρα του.

Γι' αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 4.400 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 65 και 85 ετών. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν οι βιολογικοί τους γονείς, είχαν συμπτώματα απώλειας μνήμης και πότε, καθώς και εάν είχαν λάβει επίσημα διάγνωση Αλτσχάιμερ. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε σαρώσεις PET, προκειμένου να μετρηθούν οι ποσότητες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές στον εγκέφαλό τους.

Στο τέλος της μελέτης, ο Hyun-Sik Yang, MD, νευρολόγος στο Brigham and Women's Hospital, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και συγγραφέας αυτής της μελέτης, και η ομάδα του, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με μητέρες με ιστορικό προβλημάτων μνήμης σε όλες τις ηλικίες και πατρικό ιστορικό πρώιμης εξασθένησης της μνήμης πριν από την ηλικία των 65 ετών, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα βήτα-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

«Το μητρικό ιστορικό οποιασδήποτε ηλικίας έναρξης και το πατρικό ιστορικό πρώιμης έναρξης άνοιας συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο, ενώ το πατρικό ιστορικό άνοιας όψιμης έναρξης όχι», είπε ο Yang. Ωστόσο, επεσήμανε:

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το μητρικό και το πατρικό ιστορικό άνοιας/απώλειας μνήμης μπορεί να έχει διαφορετικό βάρος στον αντίκτυπό τους στον κίνδυνο για Νόσο Αλτσχάιμερ των απογόνων. Επίσης, η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογής οικογενειακού ιστορικού και για τους δύο γονείς».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Neurology.

Σχετικά Άρθρα