Εφικτό το όνειρο της μητρότητας με την κατάψυξη ωαρίων
27 Ιουλίου 2020, 16:14
Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε πολλές γυναίκες σήμερα που «δεν έχουν χρόνο» να γίνουν μητέρες, κυνηγώντας το όνειρο της επαγγελματικής καταξίωσης, ενώ είναι και εκείνες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά αλλά δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο ή είναι μόνες.
Όπως εξηγεί ο κ. Νικόλαος Σκαρτάδος, μαιευτήρας χειρουργός-γυναικολόγος, "η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας σε πολλές γυναίκες σήμερα που «δεν έχουν χρόνο» να γίνουν μητέρες, κυνηγώντας το όνειρο της επαγγελματικής καταξίωσης, ενώ είναι και εκείνες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά αλλά δεν έχουν βρει τον κατάλληλο σύντροφο ή είναι μόνες.
Μέχρι πρόσφατα, η κατάψυξη ωαρίων και ωοθηκικού ιστού απασχολούσε κυρίως τις νέες γυναίκες με καρκίνο που ενδεχομένως δεν θα μπορούν να αποκτήσουν παιδιά μετά το τέλος της θεραπείας.
Αλλά όπως επισημαίνει ο ειδικός γιατρός, "γνωρίζουμε ότι όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας, ειδικά μετά τα 35 έτη, τόσο ελαττώνεται η ποιότητα των ωαρίων της, οπότε αυξάνεται η δυσκολία να μείνει έγκυος η γυναίκα χωρίς τη βοήθεια των ειδικών. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει πλέον μια διέξοδο στο πρόβλημα αυτό.
Αν και είναι σχετικά καινούρια μέθοδος, θεωρείται απόλυτα ασφαλής με βάση τις μελέτες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως και σε μια κλασική προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα βήματα της θεραπείας είναι αρκετά απλά. Έτσι, η γυναίκα φεύγει από τη Μονάδα Εξωσωματικής λίγες ώρες αργότερα και μπορεί να επιστρέψει στις επαγγελματικές της ασχολίες.
Τα ωάρια που αφαιρούνται καταψύχονται στο εργαστήριο με τη μέθοδο της υαλοποίησης, όπου και μπορούν να παραμείνουν για πολλά χρόνια χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητά τους. Όταν η γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδιά, τα ωάρια αποψύχονται και προετοιμάζονται για να γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο μαζί με το σπέρμα του άνδρα. Τα έμβρυα που προκύπτουν τοποθετούνται στη μήτρα χωρίς νάρκωση με ένα μικρό καθετήρα δύο με πέντε μέρες αργότερα.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης οδηγεί σε ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων πάνω από 90% μετά από απόψυξη.
Επομένως, σήμερα μιλάμε για ποσοστά εγκυμοσύνης πάνω από 50% μετά από γονιμοποίηση αποψυγμένων ωαρίων. Επιπλέον, οι ορμόνες που χρησιμοποιούνται σήμερα θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλείς, καθώς όλες οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν ότι ο φόβος των γυναικών που κάνουν θεραπεία γονιμότητας ότι θα εμφανίσουν καρκίνο στο μέλλον δεν είναι δικαιολογημένος.
Η μετάθεση της απόκτησης παιδιών στο μέλλον αποτελεί μια κοινωνική πραγματικότητα. Η επιστήμη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, καλύπτοντας τις ανάγκες των νέων γυναικών, που επιδιώκουν την επαγγελματική τους εξέλιξη χωρίς να θυσιάσουν το όνειρο της μητρότητας. Μέχρι πρόσφατα, αυτό δεν ήταν εφικτό. Πλέον, οι εξελίξεις στον χώρο της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής επιτρέπουν στους ειδικούς να παρέχουν αξιόπιστες λύσεις, ώστε η ολοκλήρωση του οικογενειακού προγραμματισμού να είναι δυνατή ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Η διατήρηση της γονιμότητας μέσω της κατάψυξης ωαρίων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, επιτρέποντας σε χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο να βιώσουν τη χαρά της μητρότητας όταν αυτές το επιθυμούν".
www.skartadosnikolaos.gr
Tags: υπογονιμότητα