ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δυσκοιλιότητα στην εφηβεία: Αίτια, συμπτώματα κι αντιμετώπιση

26 Ιουνίου 2024, 10:00

images

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των εφήβων, το οποίο συχνά προκύπτει από ένα συνδυασμό διατροφικών παραγόντων, τρόπου ζωής και ψυχολογικών παραγόντων. Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών, η ενυδάτωση και η διαχείριση του στρες, μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή του. Οι περισσότερες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας στους εφήβους είναι λειτουργικές, που σημαίνει ότι δεν προέρχονται από μια υποκείμενη ασθένεια αλλά από παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, η αφυδάτωση και τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Μερικά συμπτώματα δυσκοιλιότητας στους εφήβους περιλαμβάνουν:

Σπάνιες κενώσεις: Το να έχετε λιγότερες από 3 κενώσεις ανά εβδομάδα συνήθως υποδηλώνει δυσκοιλιότητα.

Κοιλιακός πόνος: Οι έφηβοι μπορεί να έχουν ενόχληση ή πόνο στην κοιλιά.

Πρωκτική δυσφορία: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πόνο από πρωκτικές ρωγμές ή αιμορροΐδες, που μπορεί να εμφανιστούν λόγω καταπόνησης ή της σκληρότητας κοπράνων.

Φούσκωμα: Οι έφηβοι με δυσκοιλιότητα μπορεί να αισθάνονται φουσκωμένοι.

Μειωμένη όρεξη: Η σοβαρή δυσκοιλιότητα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της όρεξης λόγω αισθήματος κορεσμού ή δυσφορίας.

Δυσκολία κένωσης: Η καταπόνηση κατά το 25% των κενώσεων, υποδηλώνει δυσκοιλιότητα.

Κόπωση: Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να αυξήσει την κούραση, η οποία μπορεί να οφείλεται στην ενόχληση που προκαλεί.

Σκληρά, ξηρά κόπρανα: Το να κάνετε σκληρά, ξηρά κόπρανα σε περισσότερο από το 25% των κενώσεων, υποδηλώνει δυσκοιλιότητα.

Ατελής εκκένωση: Τα άτομα με δυσκοιλιότητα, μπορεί να αισθάνονται ότι το έντερό τους δεν έχει αδειάσει πλήρως μετά από μια κένωση.

Ναυτία: Σε ορισμένες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.

Οι έφηβοι με δυσκοιλιότητα μπορούν να δοκιμάσουν τις ακόλουθες σπιτικές θεραπείες για να διαχειριστούν και να αποτρέψουν την πάθηση:

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών: Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως, μπορεί να αυξήσει τις ίνες, οι οποίες βοηθούν στο σχηματισμό μαλακών, συμπαγών κοπράνων.

Μείνετε ενυδατωμένοι: Η κατανάλωση άφθονου νερού και υγρών χωρίς καφεΐνη, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα κόπρανα μαλακά.

Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή δραστηριότητα, βοηθώντας στις κινήσεις του εντέρου.

Καθιερώστε μια ρουτίνα κένωσης.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Δοκιμάστε ζεστά υγρά: Το να ξεκινήσετε τη μέρα με ζεστά υγρά, όπως τσάι από βότανα ή ζεστό νερό με λεμόνι, μπορεί να αυξήσει τις κινήσεις του εντέρου.

Διαχειριστείτε το άγχος: Η εύρεση τρόπων διαχείρισης του στρες και του άγχους, μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα. Η άσκηση, ο διαλογισμός και η συζήτηση για τυχόν προβλήματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό


Ένας έφηβος θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να συμβουλευτεί γιατρό, εάν οι οικιακές θεραπείες και οι προσαρμογές του τρόπου ζωής, δεν ανακουφίζουν τα συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της αιτίας της δυσκοιλιότητας και να αποκλείσει πιο σοβαρές καταστάσεις.

Πηγή: Mayo Clinic

Σχετικά Άρθρα