ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβήτης- μεγάλη ηλικία- παχυσαρκία δίνουν κακή πρόγνωση στον covid-19

03 Ιουνίου 2020, 09:00

images

Tο 10% των ατόμων με διαβήτη που εισάγεται σε νοσοκομείο εξαιτίας του κορωνοϊού, πεθαίνει σε μια εβδομάδα, ενώ το 20% χρειάζεται οπωσδήποτε αναπνευστήρα, σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναντ και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι τα άτομα με διαβήτη νοσούν πολύ σοβαρότερα και κινδυνεύουν περισσότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό στον οποίο η θνητότητα από covid-19 αγγίζει μόλις το 2%.

Οι Γάλλοι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 1.300 ασθενείς με διαβήτη και κορωνοϊό, με μέση ηλικία τα 70 έτη, που νοσηλεύτηκαν στη Γαλλία τον Μάρτιο. Από αυτούς, το 89% είχε διαβήτη τύπου 2, το 3% είχε διαβήτη τύπου 1% και το υπόλοιπο είχε άλλους τύπους. Όπως διαπιστώθηκε, ένας στους πέντε ασθενείς είχε χρειαστεί αναπνευστήρα εντός επτά ημερών από την είσοδο στο νοσοκομείο, ενώ στο τέλος της εβδομάδας ένας στους δέκα είχε χάσει την μάχη.

Η έρευνα

Αυτό που όπως όλα δείχνουν φαίνεται να επηρεάζει την έκβαση της νόσου στα άτομα αυτά, δεν είναι τόσο οι μη επαρκώς ρυθμισμένες τιμές σακχάρου στο αίμα, αλλά οι διαβητικές επιπλοκές και η μεγάλη ηλικία. Επίσης, ο υψηλότερος από το κανονικό δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), αποτελούν και αυτοί εξαιρετικά επιβαρυντικούς παράγοντες.

Για να το κάνουμε αυτό λίγο πιο απλό, αν το άτομο με διαβήτη έχει χρόνια τη νόσο και έχει παρουσιάσει επιπλοκές στην καρδιά, τα αγγεία κλπ, και είναι παχύσαρκο ή και άνω των 70 ετών, τότε ο κορωνοϊός βρίσκει "πεδίο δόξης λαμπρό" να δράσει και να καταστρέψει...

Επίσης η μελέτη οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το 47% των ασθενών είχε επιπλοκές στα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, ενώ το 41% είχε επιπλοκές στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα πόδια. Αυτές οι επιπλοκές διπλασίασαν τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς μετά από επτά ημέρες νοσηλείας. Οι ασθενείς ηλικίας 75 ετών και άνω είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους ασθενείς κάτω των 55 ετών. Οι ασθενείς μεταξύ 65 και 74 είχαν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με αυτούς κάτω των 55 ετών. Επιπλέον, η υπνική άπνοια και η δύσπνοια σχεδόν τριπλασίασαν τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα