ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19: Μετά το πρώτο σοκ παρατηρούμε και τις περίεργες εκδηλώσεις του

22 Απριλίου 2020, 07:05

images

Ένα πρόωρο βρέφος που σήμερα μετράει τρεις εβδομάδες από την γέννησή του, είναι η νεώτερη ασθενής του νέου κορωνοϊού στη Σκωτία, και όπως έγινε γνωστό, έδωσε σκληρή μάχη με το που ήρθε στην ζωή! Το κοριτσάκι τελικά νίκησε και έφερε χθες χαμόγελα στα χείλη των γονέων αλλά και των γιατρών που το φρόντιζαν. Η Πέιτον Μαγκουάιρ γεννήθηκε πρόωρη κατά οκτώ εβδομάδες στις 26 Μαρτίου και διακομίσθηκε σε μονάδα πανεπιστημιακού νοσοκομείου, καθώς η μητέρα της Τρέισι διαγνώστηκε με εκλαμψία. Αλλά ενώ βρισκόταν στην θερμοκοιτίδα, η μικρή διαγνώστηκε θετική στον Covid-19 στις 15 Απριλίου, αν και δεν είχε καθόλου συμπτώματα. Την ίδια ώρα, στη Ρωσία 24 κληρικοί που υπηρετούν σε 15 ναούς και δύο μονές στην περιοχή της Μόσχας έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό κι ένας 45χρονος ιερέας χθες κατέληξε.

Η μικρή ηρωίδα της Σκωτίας

Χθες, μετά από δύο αρνητικά τεστ, η μικρούλα Πέιτον πλέον πήρε εξιτήριο και έφυγε με τους γονείς της για το σπίτι. Αυτό ήταν το τέλος μιας πολυήμερης αγωνίας για τη νεαρή μητέρα της που ανησύχησε μόλις έμαθε ότι το κοριτσάκι της ήταν θετικό στο Covid-19.

Οι γονείς πέρασαν δύσκολες ημέρες, καθώς οι γιατροί τους είπαν να μείνουν μακριά από τη νεογέννητη κόρη τους για 14 ημέρες και να απομονωθούν στο σπίτι. Ωστόσο αντέδρασαν και το προσωπικό του νοσοκομείου συμφώνησε να τεθεί σε απομόνωση η μητέρα στο νοσοκομείο, μαζί με το μωρό, ενώ ο πατέρας της μικρής θα έμενε στο σπίτι.

«Το μήνυμά μου προς όλες τις μέλλουσες μανάδες είναι ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τον τοκετό σε νοσοκομείο αφού το προσωπικό γνωρίζει επακριβώς τι χρειάζεται να κάνει για να προστατεύσει τον καθέναν από τον κορωνοϊό», είπε η μαμά. 

Στη Ρωσία νοσούν πολλοί ιερείς

Όπως έγινε χθες γνωστό, ιερέας που λειτουργούσε σε ναό της ρωσικής πρωτεύουσας, κατέληξε από επιπλοκές που του προκάλεσε ο νέος κορωνοϊός. Όπως είχε ανακοινώσει προ ημερών η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, 24 τουλάχιστον κληρικοί που λειτουργούν σε 15 ναούς και δύο μονές στην περιοχή της Μόσχας έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ηλικίας 49 ετών ιερέας, Αλεξάντρ Αγκεϊκιν που κατέληξε χθες.

Στην Τουρκία μαίνεται ανεξέλεγκτη η πανδημία

Στους 2.259 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία καθώς κατά το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 119 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία έφτασε τα 95.591, αυξημένα κατά 4.611 από τη, Δευτέρα. Την ίδια ώρα 1488 ασθενής ανάρρωσαν, με το συνολικό αριθμό τους να φτάνει πλέον τους 14.918.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, εξέφρασε την άποψη ότι η καμπύλη της επιδημίας «ισιώνει» και προανήγγειλε αποκατάσταση της κανονικότητας στη χώρα μετά το Μπαϊράμι, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα αυστηρά μέτρα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Αλλά οι προσδοκίες του δεν φαίνεται να στηρίζονται σε επιδημιολογικά δεδομένα αλλά σε οικονομικά ...κίνητρα.

Απαισιοδοξία και πάλι στην Ιταλία

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία έφτασε στα 183.957, οι νεκροί τους 24.648, ενώ 51.600 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 534 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.729 νέα κρούσματα. Ακόμα, 2.723 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. Την ίδια ώρα, 2.471 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 24.134 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 81.104 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε (473 περισσότερα κρούσματα) και έχασαν την ζωή τους 80 περισσότεροι άνθρωποι. Και αυτό προκάλεσε και πάλι ανησυχία στην πολύπαθη Ιταλία παρότι οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη όγδοη ημέρα συνέχισαν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία . 

Η Σουηδία άφησε τους πολίτες της στο έλεος της πανδημίας και ιδού τα αποτελέσματα

Περίπου το 1/3 του πληθυσμού του ενός εκατομμυρίου κατοίκων της Στοκχόλμης θα έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό ως τις αρχές Μαΐου και η νόσος ενδεχομένως έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της στην πρωτεύουσα της χώρας, έγινε γνωστό από την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας. Η Στοκχόλμη καταμετρά περίπου τα μισά από τα 15.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 της Σουηδίας και ένα υψηλό ποσοστό των 1.765 θανάτων στη χώρα.

Η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας επισήμανε ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί δείχνει πως ο ρυθμός των νέων μολύνσεων στην πόλη έφθασε στην κορύφωσή του στις 15 Απριλίου, αν και προς το παρόν δεν είναι προφανής, βάσει των στοιχείων, η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων.

«Ήδη πριν από μία εβδομάδα, είχαμε φθάσει στην κορύφωση, σύμφωνα, τουλάχιστον, με αυτό το μοντέλο, και μπορούμε να αναμένουμε λιγότερα κρούσματα κάθε ημέρα», είπε ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος της Αρχής, σε δημοσιογράφους, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Τα μέτρα που έλαβε η Σουηδία για να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού ήταν λιγότερο αυστηρά από άλλες χώρες, με τις αρχές να βασίζονται στην πειθώ παρά στην απαγόρευση. Τα δημοτικά και γυμνάσια παραμένουν ανοικτά, τα καταστήματα επίσης και τα παιδιά κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Το αποτέλεσμα είναι με πληθυσμό παρόμοιο με αυτόν της Ελλάδας (περίπου 10 εκατομμύρια), η μεν Σουηδία να έχει 1765 νεκρούς, η δε Ελλάδα 121..!

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα