ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19: Κάποιοι αμφισβητούν αν γνωρίζουμε το αληθινό πλήθος των νεκρών

08 Απριλίου 2020, 09:00

images

Πολλές συζητήσεις προκάλεσε χθες η δημοσιοποίηση απόψεων Γερμανών ερευνητών ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού που δημοσιοποιούν οι κυβερνήσεις απέχει πολύ από τον πραγματικό αριθμό αυτών που έχουν μολυνθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τους ισχυρισμούς τους έχει διαγνωστεί μόλις το 6% των κρουσμάτων της νόσου COVID-19, παγκοσμίως.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημίο του Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Δρ. Christian Bommer και Sebastian Vollmer, δημοσίευσαν στο The Lancet Infectious Diseases άρθρο στο οποίο αναλύουν την θνητότητα από τη νόσο COVID-19 και του χρόνου μέχρι να επέλθει ο θάνατος. Από την επεξεργασία των στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους, προέκυψε ότι οι διάφορες χώρες έχουν καταφέρει να διαγνώσουν κατά μέσο όρο το 6% των λοιμώξεων από κορωνοϊό και ο πραγματικός αριθμός των μολυσμένων ατόμων, παγκοσμίως, ίσως ήδη ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.

Οι Γερμανοί ειδικοί εξηγούν ότι ο ανεπαρκής και με καθυστέρηση διαγνωστικός έλεγχος ίσως μπορεί να αιτιολογήσει γιατί κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων (συγκριτικά με τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου) σε σύγκριση με τη Γερμανία που έχει καταγράψει κατ’ εκτίμηση το 15,6% των λοιμώξεων συγκριτικά με το 3,5% στην Ιταλία ή το 1,7% στην Ισπανία. Στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο, 1,6% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 1,2%. Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες, όπως η Νότια Κορέα που υπολογίζεται ότι έχει ανιχνεύσει έως και το 50% όλων των κρουσμάτων.

Οι Δρ Bommer και Vollmer εκτιμούν ότι στις 31 Μαρτίου, η Γερμανία είχε 460.000 κρούσματα, ενώ οι ΗΠΑ πάνω από 10 εκατομμύρια, η Ισπανία πάνω από 5 εκατομμύρια, η Ιταλία περίπου 3 εκατομμύρια και το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 2 εκατομμύρια κρούσματα. 

Σύμφωνα με το Δρ Vollmer, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, «κυβερνήσεις και διαμορφωτές πολιτικών υγείας πρέπει να ερμηνεύουν με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή τον αριθμό των κρουσμάτων ότι σχεδιάζουν τη λήψη μέτρων. Οι μεγάλες αποκλίσεις στην ποσότητα και την ποιότητα των ελέγχων μεταξύ των διαφόρων χωρών σημαίνουν ότι πολλά από τα αναφερόμενα στοιχεία δεν δίνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης και δεν παρέχουν σωστή πληροφόρηση για την πορεία της πανδημίας. Χρειάζεται λοιπόν επειγόντως μια μεγάλη βελτίωση στην ανίχνευση των νέων κρουσμάτων».

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα