Covid-19 και νόσος Καβασάκι δεν αφήνουν την ανθρωπότητα να ηρεμήσει- Βρέφος γεννήθηκε θετικό
18 Μαΐου 2020, 07:00
Την ώρα που προσπαθούμε να ηρεμήσουμε και να βάλουμε την ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς ελπίζοντας και σε λίγες καλοκαιρινές διακοπές, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το φλεγμονώδες νόσημα που "χτυπάει" παιδιά και εφήβους με covid-19 και ο ΠΟΥ δίνει στη δημοσιότητα τις χώρες με την χειρότερη διαχείριση της πανδημίας και ελέγχει πως συνέβη να γεννηθεί παιδί θετικό στο κορωνοϊό...
Στη Ρωσία που μαστίζεται από την πανδημία, ένα μωρό γεννήθηκε μολυσμένο από τον Sars-Cov-2. Η μητέρα του που είναι επίσης θετική στον ιό, γέννησε σε νοσοκομείο στη Βόρεια Οσετία στον ρωσικό Καύκασο, και όπως ανέφεραν οι γιατροί στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, "η κατάσταση της υγείας τους είναι ικανοποιητική".
Ένα βρέφος που είχε μολυνθεί από την Covid-19 είχε ήδη γεννηθεί στα μέσα Απριλίου στο Περού, με τις υγειονομικές αρχές της χώρας να υποστηρίζουν την εποχή εκείνη ότι επρόκειτο για «το δεύτερο κρούσμα» αυτού του είδους παγκοσμίως. Στη Βόρεια Οσετία, το βρέφος γεννήθηκε από μία εκ των 35 εγκύων που νοσηλεύονταν εν αναμονή να γεννήσουν και έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του μαιευτηρίου Χασάν Ταγκάγιεφ, που μίλησε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Η Ρωσία είναι στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, σε αριθμό κρουσμάτων του νέου κορωνοϊό, με συνολικά 281.752 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.631 θανάτους.
Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 304.619 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.
Μέχρι χθες βράδυ είχαν καταγραφεί περισσότερα από 4.491.730 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 195 χώρες. Ο αριθμός αυτός των μολύνσεων, αντικατοπτρίζει παρόλα αυτά μόνο ένα μέρος του αριθμού των λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τουλάχιστον 1.571.100 από αυτούς τους ασθενείς έχουν πλέον αναρρώσει. Μέσα στο ΣΚ αναφέρθηκαν παγκοσμίως 4.981 νέοι θάνατοι και 96.039 νέα κρούσματα.
Οι χώρες σε χειρότερη κατάσταση
Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.759), η Βραζιλία (844) και το Ηνωμένο Βασίλειο (384). Οι ΗΠΑ, όπου ο πρώτος ασθενής απεβίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου, είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, τόσο σε αριθμό θανάτων (86.744), όσο και κρουσμάτων (1.429.990). Τουλάχιστον 246.414 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.
Μετά τις ΗΠΑ, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 33.998 θανάτους σε σύνολο 236.711 κρουσμάτων, η Ιταλία με 31.610 θανάτους (223.885 κρούσματα), η Γαλλία με 27.529 θανάτους (178.870 κρούσματα την Πέμπτη, χθες δεν ανακοινώθηκε νεότερος απολογισμός) και η Ισπανία με 27.459 θανάτους (230.183 κρούσματα).
Από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο, το Βέλγιο είναι αυτό που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 77 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθούν η Ισπανία (59), η Ιταλία (52), το Ηνωμένο Βασίλειο (50) και η Γαλλία (42).
Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία, έχει επισήμως 82.933 κρούσματα (4 νέα) και 4.633 θανάτους (κανέναν επιπλέον). Οι ασθενείς που ανέρρωσαν φτάνουν τους 78.209.
Η Ευρώπη μέχρι χθες είχε 164.137 θανάτους σε σύνολο 1.848.598 κρουσμάτων, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς μαζί 92.386 θανάτους (1.504.523 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 25.690 θανάτους (454.107 κρούσματα), η Ασία 11.696 θανάτους (336.428 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 7.983 θανάτους (262.778 κρούσματα), η Αφρική 2.601 θανάτους (76.941 κρούσματα) και η Ωκεανία 126 θανάτους (8.363 κρούσματα).
Ο απολογισμός συντάσσεται με βάση δεδομένα που συλλέγουν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημες πηγές και από πληροφορίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Μεγάλο το πρόβλημα με το σπάνιο σύνδρομο σε παιδιά
«Σήμα κινδύνου» εξέπεμψε χθες το ECDC για τα περιστατικά του φλεγμονώδους συνδρόμου στα παιδιά που μοιάζει με τη νόσο Καβασάκι. Με τα περιστατικά στην Ευρώπη να έχουν φτάσει τα 230 ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην Αθήνα είπε την Παρασκευή για το φλεγμονώδες σύνδρομο "πρώτον, είναι χαμηλός ο κίνδυνος από την ίδια τη νόσο COVID στα παιδιά, ξεκινούν με αυτή την παραδοχή. Και το δεύτερο συμπέρασμα, είναι ο χαμηλός κίνδυνος από αυτό το σύνδρομο στα παιδιά, το οποίο εξακολουθούν να το θεωρούν εξαιρετικά σπάνιο".
Αναπάντητα ερωτήματα
Οι επιστήμονες «κάνουν και μια ενδελεχή καταγραφή όλων των περιπτώσεων. Καταγράφουν και τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία είναι 85. Μερικοί λένε ότι τώρα θα ξεπεράσουν και τα 100. Βέβαια η επιδημία έχει τεράστια διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως μετέφερε ο καθηγητής.
«Και συζητούμε αναλυτικά και σε ποια παιδιά έχει τεκμηριωθεί και σε ποια όχι η παρουσία του ιού. Και μάλιστα το περίεργο σε αυτή τη νόσο, σε αυτό το σύνδρομο, είναι ότι κάποια παιδιά εμφανίζουν αυτό το σύνδρομο έχοντας μόνο θετικά αντισώματα για τον ιό, όχι ενεργό νόσο», συνέχισε.
Άρα «είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Είναι κάτι που οφείλεται στη νόσο; Είναι κάτι που οφείλεται σε αντισώματα και στην ανοσία έναντι της νόσου;», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.
Πάντως, «αυτό που καταλήγουν είναι, πρώτον, ότι είναι σπάνιο. Δεύτερον, ότι υπάρχει μια επαγρύπνηση αυτή τη στιγμή και στην Ευρώπη και στην Αμερική, ιδιαίτερα σε χώρες που τρέχει η επιδημία με μεγάλα νούμερα, να αναγνωριστεί γρήγορα ένα τέτοιο περιστατικό και να δοθεί έγκαιρα η θεραπεία – γιατί υπάρχει θεραπεία – και να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιπλοκή», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.
Επειδή δε «μοιάζει με μια νόσο, είναι πολύ συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, την οποία την ξέρουν οι παιδίατροι πολύ καλά, τη νόσο Kawasaki, τη συγκρίνουν με αυτή τη νόσο και λένε ότι αυτό είναι κάτι πιο βαρύ, πιο επικίνδυνο για την υγεία του παιδιού και για αυτό συνιστούν να υπάρχει επαγρύπνηση», πρόσθεσε.
«Παρόλα αυτά, δεν καταλήγουν στο εάν υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού, λένε ότι μάλλον οφείλεται στην κυκλοφορία του ιού. Μια μελέτη από την Ιταλία παράλληλα, δημοσιεύτηκε ή εχθές ή προχθές από το Μπέργκαμο με 10 παιδάκια και λέει ότι είναι πολύ περισσότερη η συχνότητα σε σχέση με τη συχνότητα αντίστοιχων συνδρόμων που έβλεπαν στο παρελθόν», επεσήμανε ο ίδιος.
«Σίγουρα μια επαγρύπνηση, σίγουρα δεν αλλάζει αυτά που ξέρουμε για τα παιδιά», παρατήρησε. «Η επαγρύπνηση επαφίεται αυτή τη στιγμή στους ειδικούς. Στην Πατρίδα μας δεν έχουμε δει ένα σύνδρομο που να οφείλεται στον ιό και να εξελίσσεται έτσι σε ένα παιδάκι», εξήγησε. Μάλιστα, «πολύ λίγοι οι θάνατοι σε παιδιά που σχετίζονται με αυτό το σύνδρομο σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ ότι είναι κάτι αναμενόμενο να δούμε τέτοιες σπάνιες επιπλοκές της νόσου, ακόμα και σε πληθυσμό που δεν κινδυνεύει πολύ, όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα σε μια χώρα και για αυτό χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση».
«Δεν μας ανησυχεί ως προς τα γενικά μας συμπεράσματα για τα παιδιά, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση», επανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Δεν είναι σαφής η σχέση του με τον ιό, αλλά μάλλον υπάρχει, είναι πιθανή», υπογράμμισε. Και «οι ειδικοί, οι παιδίατροι, έχουν επαγρύπνηση ώστε να δίνουν έγκαιρα θεραπεία και, φυσικά, να ελέγχουν για την παρουσία του ιού, είτε με μοριακό έλεγχο, είτε ανοσία έναντι του ιού με ειδικά και αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, αν υπάρχει τέτοια υποψία».
«Περιμένουμε περισσότερη πληροφορία. Είναι λίγα τα δεδομένα νομίζω για να τοποθετηθούμε με σαφήνεια, αλλά η εκτίμηση κινδύνου του ECDC είναι σαφής: χαμηλός ο κίνδυνος νόσου στα παιδιά από τη νέα νόσο, χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης αυτού του συνδρόμου στα παιδιά από τη νέα νόσο», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας στη σχετική τοποθέτησή του.
Ενημέρωση από τον ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μελετά πιθανή σχέση μεταξύ της νόσου Covid-19 και της νόσου Καβασάκι. «Αρχικές υποθέσεις δείχνουν ότι αυτό το σύνδρομο πιθανόν να έχει σχέση με την Covid-19. Καλούμε όλους τους κλινικούς γιατρούς ανά τον κόσμο να εργαστούν μαζί με τις εθνικές τους αρχές και τον ΠΟΥ για να είναι σε επαγρύπνηση και να κατανοήσουν καλύτερα αυτό το σύνδρομο στα παιδιά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Είναι καθοριστικής σημασίας να χαρακτηριστεί επακριβώς και επειγόντως αυτό το κλινικό σύνδρομο, για να κατανοήσουμε την αιτιώδη συνάφειά του και να περιγράψουμε πρωτόκολλα θεραπείας», πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ και το παγκόσμιο δίκτυό του κλινικών γιατρών ανέπτυξαν έναν προκαταρκτικό ορισμό και έθεσαν στη διάθεση των γιατρών ένα έντυπο αναφοράς για κάθε ύποπτο κρούσμα του Συνδρόμου της Συστηματικής Φλεγμονώδους Απόκρισης (SRIS). Τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως είναι σπάνια και ο ρόλος του νέου κορονοϊού στην ανάπτυξη της λοίμωξης παραμένει άγνωστος, υπογράμμισε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ. «Δεν ξέρουμε αν είναι ο ιός που επιτίθεται στα κύτταρα ή αν είναι η υπερβολική ανοσοαπόκριση», που προκαλεί τη φλεγμονή, όπως συμβαίνει με τον πυρετό του Έμπολα, εξήγησε ο Ράιαν.
Μαρία Τσιλιμιγκάκη