Βρέθηκε γιατί η σκλήρυνση κατά πλάκας αφορά τόσους πολλούς βορειοευρωπαϊκής καταγωγής
17 Ιανουαρίου 2024, 16:00
Όταν μία φυλή ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού που ονομάζεται Yamnaya μετακόμισε από τις στέπες της σημερινής Ουκρανίας και Ρωσίας στη βορειοδυτική Ευρώπη, έφερε παραλλαγές γονιδίων που σήμερα είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλής σκλήρυνσης, αναφέρουν ερευνητές.
Οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά DNA από περίπου 1.600 Ευρασιάτες της αρχαιότητας, χαρτογραφώντας ορισμένες σημαντικές αλλαγές στον πληθυσμό της Βόρειας Ευρώπης. Πρώτα, αγρότες από τη Μέση Ανατολή άρχισαν να υποκαθιστούν τους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες και στη συνέχεια, σχεδόν πριν από 5.000 χρόνια, οι Yamnaya άρχισαν να μετακινούνται - ταξιδεύοντας με άλογα, καθώς έβοσκαν βοοειδή και πρόβατα.
Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε το αρχαίο DNA με αυτό περίπου 400.000 ανθρώπων της σημερινής εποχής που είναι αποθηκευμένοι σε μια τράπεζα γονιδίων του Ηνωμένου Βασιλείου, για να δει τις γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με τη ΣΚΠ να επιμένουν στο βορρά, προς τον οποίο κατευθύνθηκε η φυλή Yamnaya, σε σχέση με τη νότια Ευρώπη.
Στη σημερινή Δανία, η Yamnaya αντικατέστησε γρήγορα τους αρχαίους αγρότες, καθιστώντας τους τους πιο κοντινούς προγόνους των σύγχρονων Δανών, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης William Barrie, ερευνητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Τα ποσοστά σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι ιδιαίτερα υψηλά στις Σκανδιναβικές χώρες.
Γιατί οι παραλλαγές γονιδίων που υποτίθεται ότι ενίσχυσαν την ανοσία αργότερα θα έπαιζαν ρόλο σε μια αυτοάνοση ασθένεια; Οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι σύγχρονοι άνθρωποι εκτίθενται στα μικρόβια των ζώων, μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο, βάζοντας εκτός ισορροπίας το ανοσοποιητικό σύστημα, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Astrid Iversen από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα ευρήματα προσφέρουν τελικά μια εξήγηση για το χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρώπη, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση, προειδοποίησε η γενετίστρια Samira Asgari της Ιατρικής Σχολής Mount Sinai της Νέας Υόρκης, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.