Βασικές οδηγίες για τα ταξίδια ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις
27 Μαΐου 2020, 10:00
Πολλές οδηγίες δεν χρειάζονται για να χαρούμε την ζωή μας και τα ταξίδια αν ο καθένας εξ ημών έχει καταλάβει πώς μεταδίδεται ένας ιός: Αγγίζουμε με μολυσμένα χέρια τα μάτια ή τη μύτη ή το στόμα μας, ή ερχόμαστε σε κοντινή επαφή με ασθενή που βήχει και φτερνίζεται!
Αν αυτά είναι κατανοητά, τότε καταλαβαίνουμε γιατί μας ζητούν να φοράμε μάσκα μέσα στα αεροπλάνα, γιατί πρέπει να πλένουμε ενδελεχώς τα χέρια μας μετά από χειραψίες και γενικά αφού επιστρέψουμε στο σπίτι, γιατί πρέπει -όσο μπορούμε- να αποφεύγουμε το άγγιγμα του προσώπου με χέρια που δεν έχουν πλυθεί και γιατί πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα αντισηπτικό (μαντηλάκια ή υγρό).
Δεν υπάρχει κανείς λόγος να φοβόμαστε τα ταξίδια, τις παρέες, τις διασκεδάσεις αλλά υπάρχουν πολλοί και συγκεκριμένοι λόγοι να αποφύγουμε τα φιλιά και τις αγκαλιές με τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας που υπεραγαπάμε αν δεν είμαστε 100% βέβαιοι ότι δεν έχουμε εκτεθεί σε ιούς και μικρόβια.
Ας δούμε τις οδηγίες του ΠΟΥ κι ας προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε, να προσαρμοστούμε και να απολαύσουμε το καλοκαίρι μας:
-Αποφυγή κλειστών χώρων με συνωστισμό.
Ακόμα και στο σούπερ μάρκετ δεν είναι ανάγκη να πάμε Σάββατο μεσημέρι που το αποφασίζουν όλοι. Κι αν πρέπει οπωσδήποτε να σταθούμε σε ουρές, ας φοράμε μάσκα κι ας τηρούμε αποστάσεις.
-Πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά και τακτικά μέσα στην ημέρα.
-Χρήση αντισηπτικού όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και χρησιμοποιούμε Μέσα Μεταφοράς, αγγίζουμε αντικείμενα, χειρολαβές, τηλέφωνα, σακούλες, συσκευασίες που έχουν αγγίξει άλλοι πριν από εμάς.
-Αποφυγή ανθρώπων που βήχουν και φτερνίζονται.
-Αν νιώσουμε αδιαθεσία κάποια μέρα, παραμένουμε στο σπίτι και επικοινωνούμε τηλεφωνικά με γιατρό ώστε να αποφύγουμε να διασπείρουμε πιθανή ίωση.
-Όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε να καλύπτουμε το στόμα μας με τον αγκώνα μας ή ένα χαρτομάντιλο που θα πετάξουμε αμέσως. Όχι με τα γυμνά χέρια μας που μετά θα μολύνουν ό,τι και όποιον ακουμπήσουμε.
-Ας εκπαιδεύσουμε τα παιδιά να παίζουν και να κυκλοφορούν με ασφάλεια. Να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να προφυλάσσουν τους συμμαθητές τους από το βήχα τους.
-Να προστατεύουμε τα ηλικιωμένα άτομα της οικογένειάς μας. Να έχουμε συνεχώς κατά νου ότι οι νεότεροι περνούν ακόμα και εντελώς ασυμπτωματικά τη νόσο, ενώ οι ηλικιωμένοι νοσούν σοβαρά. Το ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με όσους ανθρώπους μας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως είναι τα άτομα με καρδιοπάθειες, διαβήτη, ανοσοκαταστολή, πνευμονικά νοσήματα, καρκίνο.
-Ας μιλάμε στους άλλους χωρίς να σκύβουμε από πάνω τους. Μικροσταγονίδια από το σάλιο πάντα φεύγουν από το στόμα ενώ μιλάμε.
-Στο γραφείο να καθαρίζουμε καθημερινά το πληκτρολόγιο και τα τηλέφωνα με ένα αντισηπτικό ή ένα απορρυπαντικό.
-Στο σπίτι ας καθαρίζουμε τις τουαλέτες και τους πάγκους της κουζίνας με χλωρίνη ή άλλο ισχυρό καθαριστικό.
Όλα τα παραπάνω, δεν είναι μόνο για την προφύλαξη από τον νέο κορωνοϊό. Αφορούν γενικές οδηγίες δημόσιας υγείας που είναι χρήσιμο να τηρούνται πάντα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η μεταδοτικότητα όλων των ιών. Και του απλού κρυολογήματος, και της γρίπης αλλά και των παιδικών ασθενειών.
Με πληροφορίες από το ΠΟΥ.