ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξημένες οι περιπτώσεις λοιμώξεων φέτος το καλοκαίρι

13 Αυγούστου 2024, 07:00

images

Διανύουμε ένα καλοκαίρι κατά το οποίο τα κρούσματα του κορωνοϊού εμφανίζονται αυξημένα, οπότε αν έχετε βήχα ή πυρετό, πιθανότατα να πρέπει να μπείτε σε υποψίες. «Ξέρω τόσους πολλούς ανθρώπους που είχαν πρόσφατα COVID», αναφέρει ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College του Λονδίνου. Περίπου 3.000 άτομα στο νοσοκομείο είναι πλέον θετικοί στον SARS-CoV-2- περίπου διπλάσιος αριθμός σε σχέση με τις αρχές Απριλίου. «Υπάρχει μια πολύ σημαντική άνοδος, η COVID δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε εποχικό (χειμερινό) ιό, μπορούμε να το πούμε με μεγάλη σιγουριά», υποστηρίζει ο καθηγητής Openshaw.

Ο ιός εξακολουθεί να είναι σε θέση να προκαλέσει μια σοβαρή μόλυνση και, ενώ δεν λαμβάνουμε πλέον έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπισή του, παρουσιάζεται επιτακτική η ανάγκη να εμβολιαστεί πλέον το σύνολο του πληθυσμού.

Ωστόσο, ο κορωνοϊός δεν είναι ο μοναδικός ένοχος. Οι υψηλές θερμοκρασίες μας αναγκάζουν να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και να κρατάμε τα παράθυρα κλειστά προκειμένου να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία. Το γεγονός αυτό αυξάνει τη μεταδοτικότητα, κι ενώ μπορεί να σας φαίνεται απίθανο να εμφανίσετε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού το καλοκαίρι, τα φαινόμενα απατούν.

Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν κατά την πανδημία, έχουν επηρεάσει αυτό μοτίβο (η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια ορισμένων χειμερινών lockdown) και τα πράγματα δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα φυσιολογικά επίπεδα.

«Φάνηκε να απομακρύνει την εποχικότητα, ιδιαίτερα τους ιούς του κρυολογήματος, έτσι εμφανίζονταν σε περίεργες στιγμές και δεν νομίζω ότι τα πράγματα έχουν ηρεμήσει αυτή τη στιγμή, πρέπει λίγο να καλύψουμε τη διαφορά», επισημαίνει ο καθηγητής Jonathan Ball, από τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι, ακόμα κι αν κολλάτε ακριβώς τον ίδιο αριθμό λοιμώξεων σε διάστημα 1 χρόνου, μπορεί να νιώθετε σαν να είστε άρρωστοι όλη την ώρα. Για αυτό, απαιτείται πλέον μεγάλη προσοχή και λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σχετικά Άρθρα