ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτοί οι επαγγελματίες κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσηση COVID-19

22 Δεκεμβρίου 2020, 07:00

images

Βρετανική μελέτη εντόπισε τους εργαζόμενους που κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο βαριά από COVID-19, διαπιστώνοντας ως και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες για όσους απασχολούνται στον τομέα της υγείας ενώ με διπλάσιο κίνδυνο ακολουθούν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην περίοδο του πρώτου lockdown, μέσα από στοιχεία μελετών της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου, αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού από τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας και τους καταγεγραμμένους θανάτους για το διάστημα 16 Μαρτίου-26 Ιουλίου 2020. Τα ευρήματα δημοσιεύονται διαδικτυακά στο Occupational and Environmental Medicine.

Περί τους 120.000 υπαλλήλους ηλικίας 49-64 ετών συμμετείχαν στη μελέτη, εκ των οποίων 35.127 (29%) ταξινομήθηκαν ως εργαζόμενοι «πρώτης γραμμής» -στην υγειονομική περίθαλψη (9%), στις κοινωνικές υπηρεσίες και την εκπαίδευση -(11%)- ενώ σε άλλη ομάδα συμπεριελήφθησαν το αστυνομικό προσωπικό και εργαζόμενοι στην παρασκευή και μεταφορά φαγητού (9%). Ως σοβαρή λοίμωξη ορίστηκε το θετικό αποτέλεσμα σε τεστ SARS-CoV-2 κατά τη νοσηλεία και ο θάνατος εξαιτίας του ιού.

Συνολικά, 271 εργαζόμενοι νόσησαν σοβαρά οι οποίοι ήταν γιατροί και φαρμακοποιοί, προσωπικό ιατρικής υποστήριξης, νοσηλευτές και άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα ενώ υψηλότερα ποσοστά σημείωσαν και οι απασχολούμενοι στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και τις μεταφορές.

Σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα, οι υγειονομικοί υπάλληλοι είχαν πάνω από επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά, και 84% υψηλότερο κίνδυνο οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ. Οι εργαζόμενοι σε άλλες θέσεις με σημαίνοντα ρόλο διέτρεχαν 60% υψηλότερο κίνδυνο.

Με μια νέα κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων, οι ερευνητές κατέληξαν πως το επικουρικό ιατρικό προσωπικό είχε έως και εννέα φορές περισσότερες πιθανότητας σοβαρής νόσου COVID-19, δυόμιση φορές παραπάνω οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές υπηρεσίες ενώ διπλάσιο κίνδυνο διέτρεχαν οι υπάλληλοι στις μαζικές μεταφορές. Επίσης μαύροι και ασιατικής καταγωγής ασθενείς σημείωσαν μεγαλύτερα ποσοστά βαριάς νόσησης.

Όπως διευκρίνισαν οι ερευνητές, πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, βασισμένη σε στοιχεία της Βιοτράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου όχι απαραιτήτως αντιπροσωπευτικά για το σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο, τα νέα ευρήματα ενισχύουν τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα