ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτά είναι τα πιο περίεργα τεστ ελέγχου της φυσικής μας κατάστασης

11 Νοεμβρίου 2024, 16:00

images

Δεν υπάρχει άνθρωπος που -καθώς τα χρόνια περνούν- δεν αποκτά αγωνίες και ερωτηματικά για την υγεία και τη φυσική του κατάσταση. Άλλοι πιο πολύ, κι άλλοι λιγότερο, αργά ή γρήγορα θα αναρωτηθούμε αν η γήρανση του οργανισμού μας γίνεται με γοργούς ή πιο αργούς ρυθμούς και θα αναζητήσουμε τρόπους να την καθυστερήσουμε. Στο πλαίσιο αυτό, πολλές επιστημονικές, και λιγότερο "επιστημονικές" εργασίες έρχονται να μάς δώσουν τα απαραίτητα ...εργαλεία αυτοεξέτασης.

Πόσα λεπτά μπορείτε να σταθείτε στο ένα πόδι χωρίς να κρατιέστε από κάπου; 

-Οτιδήποτε πάνω από 30 δευτερόλεπτα είναι τέλειο!

Πόσα δευτερόλεπτα μπορείτε να κρατήσετε την αναπνοή σας; 

- Οτιδήποτε πάνω από 40 δευτερόλεπτα είναι οκ αλλά και το λιγότερο δεν σημαίνει κάτι κακό!

Πόσους ορόφους μπορείτε να ανεβείτε με τα πόδια πριν λαχανιάσετε πολύ; 

- Οτιδήποτε πάνω από 3 ορόφους είναι καλά!

Πόσους αριθμούς τηλεφώνων μπορείτε να μάθετε απ' έξω αν προσπαθήσετε επί δύο- τρεις ημέρες; 

- Οτιδήποτε πάνω από 10 αριθμούς δείχνει να είστε σε καλό δρόμο.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις "ασκήσεις" στις οποίες υποβάλλονται αρκετοί για να διαπιστώσουν αν τα χρόνια που περνούν, τούς έχουν μειώσει τις σωματικές και διανοητικές ικανότητες. Κάποιοι άλλοι, ξεκινούν να μάθουν μετά τα 50 μία ξένη γλώσσα, αποκτούν ένα νέο χόμπι που απαιτεί σωματική άσκηση ή λύνουν σταυρόλεξα και διαβάζουν βιβλία μέχρι τελικής πτώσεως!

Οι σοβαροί επιστήμονες θεωρούν όλα τα παραπάνω καλά και χρήσιμα, αλλά όχι πανάκεια! Διότι αν κάποιος δεν έχει γερούς πνεύμονες ή δεν είναι γυμνασμένος, δεν σημαίνει ότι είναι και το σύνολο του οργανισμού του γηρασμένο! Κι αν κάποιος άλλος δυσκολεύεται να μάθει κάτι καινούργιο μετά τα 50- 60 έτη, μπορεί να μην το θέλει πραγματικά, κι όχι να μην μπορεί...

Η συμβουλή των ειδικών είναι να προσέχουμε γενικά τον οργανισμό και τον ψυχισμό μας αλλά κυρίως να μειώσουμε το άγχος και τις αγωνίες μας. Και ο φόβος μήπως γεράσουμε και χάσουμε τις δυνατότητες που έχουμε την παρούσα στιγμή, είναι χειρότερος από οτιδήποτε άλλο. 

Μαζί λοιπόν με τη μετρημένη και υγιεινή διατροφή, την άσκηση, το διάβασμα, την κοινωνικότητα και τα άλλα που θα μάς κρατήσουν περισσότερα χρόνια υγιείς και διανοητικά λειτουργικούς, ας φροντίσουμε να είμαστε πάνω από όλα χαλαροί και πρόθυμοι να αποδεχτούμε τις αλλαγές που θα φέρει ούτως ή άλλως το πέρασμα των χρόνων!

Σχετικά Άρθρα