Ασφαλή τα παλαιάς τεχνολογίας εμβόλια: Εξετάστηκε συσχέτισή τους με έκζεμα και άσθμα
03 Οκτωβρίου 2022, 10:00
Μία νέα μελέτη βρήκε πιθανή σχέση μεταξύ του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της πρώιμης παιδικής ηλικίας και του κινδύνου να αναπτύξουν κάποια παιδιά άσθμα πριν από την ηλικία των 5 ετών. Βέβαια, οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά ισχυρά για να προτείνουν «αμφισβήτηση της ασφάλειας του αλουμινίου στα εμβόλια». Αντίθετα, ζητούν πρόσθετη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση αυτού του κινδύνου.
Η νέα μελέτη βασίζεται σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας σχεδόν 327.000 παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 2008 και 2014 και έλαβαν περίθαλψη σε επτά τοποθεσίες που συμμετέχουν στο Σύνδεσμο Δεδομένων για την Ασφάλεια του Εμβολίου, μια συνεργασία με το CDC για τη μελέτη της ασφάλειας των εμβολίων.
Οι ερευνητές χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες - σε εκείνα με έκζεμα έως την ηλικία των 12 μηνών και σε αυτά χωρίς τέτοια διάγνωση-. Όπως και το άσθμα, το έκζεμα είναι μια μορφή αλλεργικής νόσου. Τα παιδιά με έκζεμα έχουν επίσης, υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επίμονου άσθματος. Έτσι, εάν υπάρχει σχέση μεταξύ του αλουμινίου στα εμβόλια και του κινδύνου εμφάνισης άσθματος, μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικά στις δύο ομάδες.
Οι ερευνητές υπολόγισαν την έκθεση κάθε παιδιού στο αλουμίνιο εξετάζοντας πόσα εμβόλια έλαβαν πριν από την ηλικία των 2 ετών. Έπειτα, έψαξαν να δουν ποια παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών ανέπτυξαν επίμονο άσθμα. Για τους ερευνητές, επίμονο άσθμα είχαν τα παιδιά που πραγματοποιούσαν τουλάχιστον μία επίσκεψη υγειονομικής περίθαλψης ή δύο επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία ή τμήμα επειγόντων περιστατικών για άσθμα και λάμβαναν τουλάχιστον δύο συνταγές για μακροχρόνια φαρμακευτική αγωγή για το άσθμα.
Τόσο στα παιδιά με, όσο και σε αυτά χωρίς έκζεμα, οι ερευνητές βρήκαν μια θετική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε αλουμίνιο στα εμβόλια και του κινδύνου εμφάνισης άσθματος. Ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος για τα παιδιά με έκζεμα.
Αυτή η συσχέτιση παρέμεινε όταν οι ερευνητές υπολόγισαν άλλους παράγοντες όπως το φύλο, τη φυλή, την εθνικότητα, τις τροφικές αλλεργίες και τον αριθμό των επισκέψεων σε υγειονομικούς. Ωστόσο, σε ορισμένες από τις άλλες αναλύσεις που έκαναν οι ερευνητές, ο συσχετισμός δεν υπήρχε.
Παρά τους περιορισμούς της έρευνας, ο Δρ James Gern, καθηγητής παιδιατρικής και αντιπρόεδρος έρευνας στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, είπε ότι τα αποτελέσματα «θα προωθήσουν πρόσθετες μελέτες για να δούμε εάν το αλουμίνιο στα εμβόλια έχει κάποια σχέση με το άσθμα».
«Η ουσία είναι ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία των παιδιών από μια ολόκληρη σειρά επικίνδυνων μολυσματικών ασθενειών», δήλωσε.