ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσαρθρία (πρόβλημα ομιλίας) σε άτομα με Νόσο Πάρκινσον

13 Ιουλίου 2024, 08:00

images

Για τα άτομα με Νόσο Πάρκινσον, ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα, είναι η διαταραχή του λόγου που είναι γνωστή ως υποκινητική δυσαρθρία. Η σταδιακή δυσκολία στην ομιλία, με την πάροδο του χρόνου έχει σημαντική επίδραση στην επικοινωνία των ασθενών με την οικογένεια, τους φίλους και εν γένει το περιβάλλον τους. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, εκτεταμένη έρευνα έχει δείξει την αποτελεσματικότητα της φωνητικής θεραπείας Lee Silverman (LSVT LOUD) για άτομα με νόσο Πάρκινσον. Η νέα τυχαιοποιημένη δοκιμή από τη Catherine Sackley, από το King’s College του Λονδίνου και τους συνεργάτες της, η οποία συνέκρινε το LSVT LOUD με τη λογοθεραπεία που προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) ή και την έλλειψη θεραπείας, αποδεικνύει ότι η LSVT LOUD είναι η πιο κλινικά αποτελεσματική θεραπεία ομιλίας για αυτή την ομάδα ασθενών.

Αυτή η μελέτη είναι η μεγαλύτερη και πιο ρεαλιστική δοκιμή που έχει πραγματοποιηθεί για το θέμα μέχρι σήμερα. Η LSVT LOUD ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της βαθμολογίας του δείκτη δυσκολίας στην ομιλία απ' ό,τι η έλλειψη λογοθεραπείας (-8,0 βαθμοί (99% διάστημα εμπιστοσύνης (CI) -13,3 έως -2,6; P<0,001) ή η λογοθεραπεία του NHS (-9,6 μονάδες (99% CI −14,9 έως −4,4, P<0,001).

Οι πληροφορίες και τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη LSVT LOUD για τη διαχείριση των διαταραχών του λόγου που σχετίζονται με τη Νόσο Πάρκινσον, θα πρέπει να προσφέρονται στους ασθενείς (και τις οικογένειές τους) και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που έχουν αναλάβει τη θεραπεία τους. Για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, η μελέτη παρέχει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία πρέπει να προσφερθεί η κατάλληλη εκπαίδευση και πιστοποίηση λογοθεραπευτών για την παροχή της LSVT LOUD.

Η εντατική φύση αυτής της θεραπείας, η οποία λαμβάνει χώρα για 1 ώρα κάθε μέρα για 4 ημέρες την εβδομάδα επί 4 εβδομάδες, δημιουργεί προβλήματα πρόσβασης για τους ασθενείς και έχει επιπτώσεις στην παροχή υπηρεσιών. Το NHS του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλοι πάροχοι υγείας, πρέπει να αναπτύξουν καινοτόμα μοντέλα υπηρεσιών που θα επιτρέπουν στους λογοθεραπευτές να παρέχουν αυτήν τη θεραπεία.

Τέλος, απαιτείται περαιτέρω έρευνα στις τρέχουσες θεραπείες ομιλίας του NHS και άλλων θεραπειών για την αντιμετώπισης της διαταραχή λόγου που σχετίζεται με τη Νόσο Πάρκινσον για την υποστήριξη ασθενών για τους οποίους η LSVT LOUD είναι ακατάλληλη λόγω σωματικής και γνωστικής έκπτωσης ή προσωπικής επιλογής. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο, η LSVT LOUD παραμένει η πιο αποτελεσματική θεραπεία ομιλίας για άτομα με νόσο Πάρκινσον.

Σχετικά Άρθρα