ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας: Όχι στα αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας

01 Ιουλίου 2024, 07:00

images

Οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά στα περισσότερα παιδιά και εφήβους που έχουν επιπεφυκίτιδα, παρά τις οδηγίες που αποθαρρύνουν τη χρήση τους, αναφέρουν ερευνητές. Περισσότερα από τα 2/3 των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ που επισκέφτηκαν γιατρό για επιπεφυκίτιδα, έφυγαν με μια συνταγή για αντιβιοτικά οφθαλμικές σταγόνες, σύμφωνα με την έρευνά τους. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, συνιστά στους γιατρούς να μην χορηγούν τακτικά αντιβιοτικά για την επιπεφυκίτιδα, η οποία συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά ως προς την καταπολέμηση των ιών - την πιο κοινή αιτία της επιπεφυκίτιδας. Και ακόμη και οι ήπιες μολύνσεις των ματιών από βακτήρια, θα ιαθούν από μόνες τους στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρει η ιατρική ομάδα. Η επιπεφυκίτιδα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και προκαλεί κόκκινα, πρησμένα μάτια και μερικές φορές φαγούρα. Συχνά, μια παγωμένη, υγρή πετσέτα και κολλύρια, αρκούν για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εθνική βάση δεδομένων από το 2021. Σχεδόν 45.000 παιδιά έλαβαν θεραπεία για την επιπεφυκίτιδα σε ιατρείο, οφθαλμολογική κλινική ή επείγοντα και στο 69% συνταγογραφήθηκαν αντιβιοτικά, τα οποία διατίθενται σε μορφή σταγόνων και αλοιφών.

Είτε υποβλήθηκαν σε θεραπεία, είτε όχι, οι επανεπισκέψεις των  παιδιών στον γιατρό για την επιπεφυκίτιδα ήταν σπάνιες, κάτω από 4%, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Ophthalmology.

Ο Δρ Daniel Shapiro, γιατρός και συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι κατανοεί γιατί οι γονείς μπορεί να ανησυχούν όταν το παιδί τους εμφανίζει αυτού του είδους τα συμπτώματα. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χορηγούνται σε υπερβολικό βαθμό, εάν δεν πρόκειται να βοηθήσουν, επεσήμανε.

Η μελέτη δεν εξέτασε κατά περίπτωση το γιατί συνταγογραφήθηκαν τα αντιβιοτικά ή το αποτέλεσμα της χρήσης τους. Όμως, το γεγονός ότι οι ιατρικές επισκέψεις για 2η φορά ήταν σπάνιες και στις 2 περιπτώσεις, υποδηλώνει ότι οι ασθενείς δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών ή σοβαρών προβλημάτων εάν δεν λάβουν ιατρική συνταγή, είπε ο Wong.

«Υπάρχουν περισσότερο υποστηρικτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να κάνουμε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα χωρίς να καταφεύγει σε αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες», κατέληξε ο Wong.

Σχετικά Άρθρα