ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άλλο η αισιοδοξία κι άλλο η ανευθυνότητα: Τέλος καραντίνας μόνο με ύπαρξη εμβολίου

12 Απριλίου 2020, 08:00

images

Την σοκαριστική άποψη ότι η καραντίνα πρέπει να λήξει μόνο αν βρεθεί εμβόλιο, εξέφρασαν Κινέζοι επιστήμονες. Και παρότι αντιλαμβανόμαστε ότι η προτροπή αυτή έχει λογική, είναι δύσκολο να αποδεχτούμε ότι η ζωή μας θα αλλάξει τόσο δραματικά τους επόμενους μήνες...

Η προειδοποίηση απευθύνθηκε κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν να βάλουν τέλος στο lockdown και να επιτρέψουν στους πολίτες να επιστρέψουν κανονικά στην εργασία τους. Αυτό θεωρείται παράλογο και επικίνδυνο από τους συγγραφείς της νέας μελέτης που διεξήχθη στην Κίνα και δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet».

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι, αν επιτραπεί να επανέλθει πλήρως η κανονικότητα στη ζωή μας (ανοιχτά σχολεία, ανοιχτές επιχειρήσεις και καταστήματα, ανοιχτά εστιατόρια μπαρ και καφετέριες και βέβαια ελεύθερα τα ταξίδια) ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

Ως προς την σταδιακή άρση των μέτρων εξάλλου, όπως λένε, πρέπει να γίνει όταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 50 την ημέρα (όταν μιλάμε για χώρες με πληθυσμό παρόμοιο των ΗΠΑ, της Κίνας, της Κορέας και όχι φυσικά της Κύπρου) επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, σύμφωνα με Κορεάτη επιδημιολόγο, ειδικό σε θέματα δημόσιας υγείας.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Σουνγκ-Ιλ Τσο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, δήλωσε, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», ότι η σταδιακή -άρση των μέτρων μπορεί να ξεκινήσει, όταν τα νέα διαγνωσμένα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 50 για περίπου 15 συνεχόμενες μέρες. Να σημειώσουμε ότι η Νότιος Κορέα έχει συνολικά 10.423 κρούσματα και μόνο 204 θανάτους, ενώ την τελευταία φορά ανέφερε μόλις 39 νέα ημερήσια κρούσματα. Η χώρα είχε φθάσει στην κορύφωση της πανδημίας, όμως δεν έχει πετύχει το στόχο να έχει κάτω από 50 κρούσματα την μέρα σε συνεχόμενη βάση επί δύο εβδομάδες. Γι’ αυτό, όπως είπε ο καθηγητής Τσο, «προκειμένου να πετύχουμε κάτι τέτοιο, πρέπει να επιμείνουμε στην κοινωνική αποστασιοποίηση και αυτό είναι μία πρόκληση, καθώς οι άνθρωποι ήδη έχουν κουραστεί και ο αριθμός των παραβιάσεων των μέτρων αυξάνεται».

Στην Κίνα, όπως αναφέρουν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ, οι δραστικοί έλεγχοι στην καθημερινή ζωή των πολιτών οδήγησαν σε μια πρώτη νίκη με τον κορωνοϊό, στο πρώτο κύμα δηλαδή, αλλά τονίζουν ότι αν επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς της ζωής χωρίς να έχουμε εμβόλιο, υπάρχει κίνδυνος δεύτερου κύματος.

Η ανάλυσή τους χρησιμοποιεί στοιχεία της τοπικής Επιτροπής Υγείας από επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου σε τέσσερις πόλεις – Πεκίνο, Σαγκάη, Σενζέν, Γουενζού και τις δέκα επαρχίες εκτός της Χουμπέι με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα