1η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων
01 Οκτωβρίου 2021, 09:00
Κώδωνα κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων. «Εφιστούμε την προσοχή στον έγκαιρο αντιγριπικό εμβολιασμό και τη συχνή ιατρική παρακολούθηση για όλα τα χρόνια προβλήματα υγείας που απασχολούν τους ηλικιωμένους αλλά και την επιμελή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που τούς έχει χορηγηθεί για την αντιμετώπισή τους. Από την άλλη πλευρά, όλοι μας πρέπει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους από πιθανή μετάδοση του κορωνοϊού, αποφεύγοντας τις άσκοπες επαφές και τηρώντας οι ίδιοι σχολαστικά τις οδηγίες και προφυλάξεις», τονίζει ο Δρ. Γιάννης Καραϊτανός, πρόεδρος της ΕΓΓΕ, καθηγητής χειρουργικής ΕΚΠΑ.
Κατά τη διάρκεια των lockdowns αρκετοί παρέλειψαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για παθήσεις όπως είναι η νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, κλπ.. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουν επιδεινωθεί σήμερα τα προβλήματα υγείας τους.
Ειδικά τα διάφορα είδη καρκίνου, με το 55% των ετήσιων κρουσμάτων να αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες μεταξύ 65 -74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου από 75 ετών και άνω. Η εγκατάλειψη των προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε σε μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου κατά 40% το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν νέα περιστατικά καρκίνου. Αντιθέτως σημαίνει ότι δεν έγινε έγκαιρη διάγνωση.
Ομοίως, στην Ελλάδα, το 50% των ατόμων 65 ετών και άνω πάσχει από υπέρταση, ενώ κολπική μαρμαρυγή έχει το 5% των 65 ετών και άνω, και το 10% των υπερηλίκων άνω των 80 ετών αποτελεί το κύριο αίτιο θρομβοεμβολικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Η οστεοπόρωση, νόσος και αυτή της τρίτης ηλικίας, πλήττει το 30% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Μελέτες έδειξαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα, που είναι απαραίτητη μαζί με το ασβέστιο. Στην Ελλάδα ο αριθμός των καταγμάτων του ισχίου αυξάνεται κατά 7% ετησίως. Ένα χρόνο μετά από κάταγμα του ισχίου η πιθανότητα θανάτου εξαιτίας του είναι 20%-25%, ανάλογα με το ιατρονοσηλευτικό επίπεδο. Στην Ελλάδα το 2018 συνέβησαν περίπου 90.000 οστεοπορωτικά κατάγματα (εκ των οποίων τα 16.000 του ισχίου) και τα οποία κόστισαν περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, η δυσθρεψία, η κατάσταση κατά την οποία το σώμα δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σε θερμίδες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω της διατροφής, αφορά 1 στους 3 άνω των 65 ετών και σχετίζεται με πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.