Το «τοξικό» εργασιακό περιβάλλον πλήττει την ψυχολογία μας
03 September 2019, 06:58
Νέα μελέτη δείχνει ότι αν είμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσαρεστημένοι με το εργασιακό μας περιβάλλον, τότε κάνουμε κακό, όχι μόνο στη σωματική μας υγεία αλλά και στην ψυχολογία μας.
Πολλά από τα ευρήματα της νέας μελέτης για τα «τοξικά» επαγγελματικά περιβάλλοντα δείχνουν ότι όσοι ασχολούνται με τη διοίκηση πρέπει να αναθεωρήσουν πρακτικές.
Για παράδειγμα, όπως φαίνεται, ένα μεγάλο ποσοστό αμερικανών νιώθει πολύ αγχωμένο όλη την ώρα που βρίσκεται στην εργασία του.
Πρόκειται για το 78% των ερωτηθέντων που σε μία κλίμακα από το 1 ως το 10 έδωσε μέσο όρο 7.
Η πιο συχνή αιτία για να νιώθουν το υπερβάλλον αυτό άγχος ήταν τα αυστηρά και στενά χρονικά περιθώρια που τους δίνουν για να παραδώσουν μια εργασία. Τα περίφημα deadlines που ανέφερε το 38% των ερωτηθέντων.
Μην ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ που διεξήχθη η έρευνα, η πληρωμένη ετήσια άδεια δεν είναι νομοθετημένη και υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν φτάσει στο σημείο να καμαρώνουν επειδή δεν παίρνουν άδεια, κι άρα «είναι καλοί εργαζόμενοι».
Πόσο καλός εργαζόμενος είναι όμως ο εξοντωμένος; Η έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι πάσχουν από κάποιο βαθμό κατάθλιψης, έχουν χάσει τη δημιουργικότητά τους και δεν μπορούν ούτε να διευθύνουν, ούτε να είναι καλοί υφιστάμενοι.
Ένα άλλος παράγοντας «τοξικότητας» σε εργασίες είναι οι διευθυντές με τάσεις αυταρχισμού και έκφρασης κόμπλεξ.
Έχουν αυτοί πάντα δίκιο, μιλούν με αγένεια και υποτιμούν τους υπόλοιπους, απειλούν με απολύσεις και γενικά αντί να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πρόοδο, χαλούν το κλίμα στον εργασιακό χώρο και ρίχνουν την απόδοση όλων.
Σύμφωνα με τον Δρ. Matthew Quade, επικεφαλής ερευνητής από το Baylor University, «οι επικεφαλής που είναι επικεντρωμένοι στο κέρδος και δεν φροντίζουν ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ευχαριστημένοι και δημιουργικοί, καταλήγουν να πλήττουν ψυχολογικά τους υφιστάμενους τους».
Επιπλέον, όπως λέει ο καθηγητής, «αυτό καταλήγει σε διαταραγμένες σχέσεις όλων στο γραφείο, στην αντιπάθεια στο πρόσωπο του διευθυντή και στη μειωμένη απόδοση».
Πηγή: Center for Progressive Development in Washington, DC.