ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χημικές ενώσεις καθυστερούν την εφηβεία στα αγόρια

23 September 2024, 18:00

images

Nέα επιστημονική εργασία που δημοσιεύεται στο Environmental Science & Technology, επικεντρώθηκε στη μελέτη των υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS), που είναι ομάδα χημικών ουσιών οι οποίες βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως ρούχα, καλλυντικά και συσκευασίες τροφίμων. Αυτές οι χημικές ουσίες φημίζονται για την ανθεκτικότητά τους και την τάση τους να συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι να έχουμε κάποιο επίπεδο PFAS στην κυκλοφορία του αίματός μας, με τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό να αποτελούν τις κύριες πηγές έκθεσης. 

Στο πλαίσιο της μελέτης Bergen Growth Study 2 του 2016, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των PFAS σε παιδιά ηλικίας 6-16 ετών. Εξέτασαν μια ποικιλία δεικτών εφηβείας, συμπεριλαμβανομένου του όγκου των όρχεων (που μετρήθηκε με υπερηχογράφημα), των επιπέδων τεστοστερόνης και του σταδίου ανάπτυξης των ηβικών τριχών. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα αγόρια με υψηλότερα επίπεδα PFAS, είχαν μικρότερο όγκο όρχεων και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, γεγονός που υποδηλώνει καθυστέρηση της εφηβικής ανάπτυξης.

Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε παρόμοιες έρευνες σε ζώα, όπου η έκθεση σε PFAS έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη ρύθμιση των ορμονών και την ανάπτυξη.

«Έχουμε μοναδικά δεδομένα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο τα PFAS διαταράσσουν την ισορροπία των ορμονών και την ανάπτυξη της εφηβείας παραμένει ασαφής. Χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να εξηγήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς», δήλωσε η Ingvild Halsør Forthun, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν. 

Σε επόμενο στάδιο, η ερευνητική ομάδα θα μελετήσει την πιθανή σχέση μεταξύ των επιπέδων PFAS και της εφηβικής ανάπτυξης των κοριτσιών. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι τα παρόντα ευρήματα είναι αρκετά για να υπογραμμίσουν τη σημασία της παρακολούθησης και της διαχείρισης των περιβαλλοντικών ρύπων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Σχετικά Άρθρα