ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σεξουαλική υγεία κατά την προεκλογική περίοδο: Κι όμως οι εκλογές επηρεάζουν αρνητικά

12 Ιουλίου 2024, 18:00

images

Η προεκλογική περίοδος -με όλες τις συζητήσεις, τις πολιτικές διαφημίσεις και τα κομματικά μηνύματα- επηρεάζει τη ψυχοσύνθεσή μας. Είτε παρακολουθούμε διαρκώς ειδήσεις, είτε συζητάμε με φίλους, είτε περιηγούμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το άγχος που μπορεί να προκαλέσει αυτή η περίοδος αγγίζει υψηλά επίπεδα. Αυτό διαπιστώνουν ερευνητές στις ΗΠΑ που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο...

Εάν πράγματι διακατέχεστε από αυτό το άγχος, δεν είστε μόνοι: Περίπου το 62% των Αμερικανών αισθάνονται εξουθενωμένοι από την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center. Ενώ μπορεί να γνωρίζετε ότι το άγχος από τις προεκλογικές εκστρατείες μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, την ενέργεια και την ιδιοσυγκρασία σας, μπορεί να σας εκπλήξει το γεγονός ότι μπορεί να επηρεαστεί ακόμη κι η σεξουαλική σας ζωή. 

Ακολουθούν συμβουλές Αμερικανών ειδικών προκειμένου να αμβλύνετε αυτό το φαινόμενο:

Καταρχάς, το άγχος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λίμπιντο επειδή πυροδοτεί την απελευθέρωση κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σεξουαλική επιθυμία, όσο και την απόδοση. Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της τεστοστερόνης, επηρεάζοντας περαιτέρω τη λίμπιντο. Η συναισθηματική κόπωση και το αυξημένο άγχος από τις τρέχουσες προεκλογικές εκστρατείες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της κορτιζόλης και μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν έμμεσα τη σεξουαλική υγεία, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, διαταραχές ύπνου και προβλήματα ψυχικής υγείας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες σε συνδυασμό, μπορούν να δημιουργήσουν έναν κύκλο στον οποίο το άγχος έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σεξουαλική υγεία, οδηγώντας σε περαιτέρω άγχος και επιπλοκές στην υγεία.

Για να διαχειριστείτε αυτού του είδους το στρες και να διατηρήσετε τη σεξουαλική σας υγεία, είναι απαραίτητο να συμμετέχετε σε χαλαρωτικές δραστηριότητες. Κάντε διαλείμματα από την πολιτική για να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνετε μια βόλτα, να κάνετε γιόγκα ή ό,τι άλλο σας ευχαριστεί και σας βοηθά να ηρεμήσετε. Η εξάσκηση της επίγνωσης μέσω τεχνικών, όπως ο διαλογισμός και η σωστή αναπνοή, μπορεί επίσης να χαλαρώσετε.

Το να παραμείνετε δραστήριοι μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει από το στρες. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σας, να βελτιώσει τον ύπνο και να ενισχύσει τη σεξουαλική σας υγεία. Θέστε ένα στόχο τουλάχιστον 30 λεπτών μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Επιπρόσθετα, η επικοινωνία με το σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες και του άγχους. Περπατήστε μαζί, συζητήστε τις ανησυχίες σας και βρείτε τρόπους να υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον σε αυτές τις αγχωτικές στιγμές.

Τέλος, ακόμη και όταν έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε, να ξέρετε ότι το εκλογικό άγχος είναι πραγματικό και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σεξουαλική σας υγεία. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα για να διαχειριστείτε το άγχος σας, μπορείτε να διατηρήσετε μια υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, ακόμη και στις πιο ταραχώδεις πολιτικές στιγμές.

Σχετικά Άρθρα