Γυναίκα υπέστη εγκεφαλικό ζωντανά στο TikTok
29 Απριλίου 2025, 10:00

Καθώς η Kristie Kaluza ξεκίνησε ένα live στο TikTok για να διαφημίσει κάποια κοσμήματα, ξαφνικά ένιωσε σαν να λιποθύμησε. Όμως παρέμενε στη θέση της. «Δεν έπεσα. Δεν ήμουν στο πάτωμα, αλλά συνειδητοποίησα ότι είχαν πέσει τα κοσμήματα και ο εγκέφαλός μου ήταν πραγματικά μπερδεμένος», λέει η Kaluza, 43 ετών, από το El Campo του Τέξας και συνεχίζει: «Κοίταξα την κάμερα επειδή ήξερα ότι ο σύζυγός μου παρακολουθούσε και προσπάθησα να πω, "Χρειάζομαι βοήθεια" αλλά δεν μου ...έβγαινε. Δεν μπορούσα να γυρίσω το σώμα μου. Ένιωθα πολύ βαριά. Δεν μπορούσα πραγματικά να σηκώσω τα χέρια μου». Ο σύζυγός της αναγνώρισε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και κάλεσε ασθενοφόρο.
«Οι άνθρωποι στο νοσοκομείο… είπαν, «Είσαι τόσο νέα δεν μπορεί να συνέβη κάτι σοβαρό»... Αλλά όταν με υπέβαλαν σε εξετάσεις και έφτασα στο ιατρείο του νευρολόγου πληροφορήθηκα ότι ήταν εγκεφαλικό».
Πιο συγκεκριμένα, η 43χρονη είχε βιώσει ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, γνωστό και ως μίνι εγκεφαλικό, το οποίο συμβαίνει όταν υπάρχει παροδική απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, αλλά πολύ σύντομα αποκαθίσταται και δεν προκαλεί μόνιμα συμπτώματα, σύμφωνα με ειδικούς από την Mayo Clinic.
Ο νευρολόγος έστειλε την Kaluza σε καρδιολόγο για να διερευνήσει τους λόγους που την οδήγησαν να υποστεί εγκεφαλικό σε τόσο νεαρή ηλικία. Μετά από αρκετές εξετάσεις, έμαθε ότι το ωοειδές τρήμα που κλείνει κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του ανθρώπου, σε αυτήν είχε παραμείνει ανοιχτό με αποτέλεσμα να διευκολύνει την είσοδο θρόμβων στην καρδιά και τον εγκέφαλο.
Σήμερα στους περισσότερους ασθενείς με το πρόβλημα δίνουν απλώς αντιπηκτικά φάρμακα και ιατρική παρακολούθηση. Πλην όμως σε ορισμένα περιστατικά προχωρούν σε σύγκλιση του ωοειδούς τρήματος με συσκευή που μοιάζει με "ομπρέλα".
«Το ωοειδές τρήμα είναι κάτι που έχουμε όλοι όταν βρισκόμαστε στην εμβρυϊκή μας ανάπτυξη», αναφέρει ο Δρ. Daniel Hermann, διευθυντής Καρδιολογίας στο Memorial Hermann Memorial City, ο οποίος θεράπευσε την Kaluza.
Όταν άτομα κάτω των 60 ετών εμφανίζουν εγκεφαλικό επεισόδιο, οι γιατροί μερικές φορές ανακαλύπτουν ότι η αιτία είναι το PFO. Οι ασθενείς μπορούν να πάρουν αντιπηκτικά -όπως αναφέραμε παραπάνω- για να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβωσης. Γιατροί όπως ο Hermann εκτελούν συχνά ωστόσο και την επεμβατική διαδικασία.
«Την τελευταία δεκαετία περίπου, έχει καταστεί σαφές ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού που σχετίζεται με ένα PFO είναι στην πραγματικότητα το κλείσιμο του», εξηγεί ο γιατρός. Στην ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, εισάγεται ένας καθετήρας μέσω φλέβας στη βουβωνική χώρα από τον οποίο περνάει ένα «μικρό βύσμα», το οποίο χρησιμοποιούν για να φράξουν το άνοιγμα μεταξύ των καρδιακών κόλπων.
«Δεν είναι κάτι που συνήθως απαιτεί πολύ χρόνο και είναι πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά το κλείσιμο της τρύπας και την πρόληψη άλλων εγκεφαλικών επεισοδίων», λέει ο Hermann.
Η Kaluza ελπίζει ότι η ιστορία της ενθαρρύνει άλλους να ενεργήσουν άμεσα αν δουν κάποιον να παθαίνει εγκεφαλικό. «Ξέραμε τι να ψάξουμε και τηλεφωνήσαμε και λάβαμε βοήθεια γρήγορα», λέει. «Αυτό θέλω να μάθουν οι άνθρωποι, πώς να αντιληφθούν το εγκεφαλικό, τι να κάνουν, πώς να λάβουν άμεση βοήθεια».