Bristol Myers Squibb: Η καινοτομία στην ογκολογία
29 Απριλίου 2025, 13:30

Προοπτικές και εξελίξεις για τους ασθενείς στην Κύπρο.
Η Bristol Myers Squibb (BMS), ηγέτιδα βιοφαρμακευτική εταιρεία, με κυρίαρχη θέση στην ανοσο-ογκολογία, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην Κύπρο, όπου διακεκριμένοι παθολόγοι - ογκολόγοι συζήτησαν τη σημασία της αξιοποίησης καινοτόμων ανοσο-ογκολογικών θεραπειών για τη βελτίωση της φροντίδας των ογκολογικών ασθενών και τη σημασία διασφάλισης της έγκαιρης πρόσβασής τους σε καινοτόμες θεραπείες.
Την εκδήλωση συντόνισε η Ελένη Δημητρίου, Διευθύντρια του τμήματος Ογκολογίας της BMS Ελλάδας και Κύπρου.
Παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο διαγιγνώσκονται περίπου 4.600 νέα περιστατικά καρκίνου ετησίως, τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν συγκριτικά χαμηλά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη αποτελεσματικότητα των καινοτόμων θεραπειών, οι οποίες συμβάλλουν στην επιμήκυνση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Ο Γιώργος Τσιακαλάκης, Διευθυντής Market Access & Εταιρικών Υποθέσεων της BMS Ελλάδας & Κύπρου, σκιαγράφησε το αποτύπωμα της BMS στην αντιμετώπιση του καρκίνου και τόνισε ότι:
«Η Bristol Myers Squibb εργάζεται με όραμα να φέρει την επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω καινοτόμων ανοσο-ογκολογικών θεραπειών. Είναι μία υπόσχεση για τη βελτίωση της υγείας κάθε ανθρώπου και μια επένδυση για την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων για την ευημερία κάθε χώρας. Εμπνεόμενοι από τα επιτεύγματα της ανοσο-ογκολογίας αισιοδοξούμε ότι με τη συνεχή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, της Πολιτείας και των κοινωνικών εταίρων, θα θεμελιώσουμε ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα ογκολογικής φροντίδας, το οποίο αυξάνει την επιβίωση των ασθενών και μειώνει το οικονομικό βάρος για τους ίδιους και το σύστημα υγείας».
Ο Δρ. Γεώργιος Τσιρώνης, Παθολόγος - Ογκολόγος, Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, τόνισε την κρίσιμη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου και επισήμανε τα οφέλη των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και των τακτικών ιατρικών εξετάσεων, που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας και μειώνουν την ανάγκη για επιθετικές θεραπείες, αναφέροντας ως παράδειγμα τη χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία για άτομα υψηλού κινδύνου με καρκίνο του πνεύμονα.
Για την ανοσοθεραπεία στον καρκίνο του πνεύμονα, τις προκλήσεις και τις επιστημονικές εξελίξεις, μίλησε ο Δρ. Χάρης Χαραλάμπους, Κλινικός Ογκολόγος, Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι οι καινοτόμες ανοσοθεραπείες έχουν τριπλασιάσει τα ποσοστά επιβίωσης στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπείες, συμπληρώνοντας ότι οι στοχευμένες θεραπείες έχουν ανοίξει νέους δρόμους στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.
Αναφερόμενος στον γαστρεντερικό καρκίνο, ο Δρ. Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Παθολόγος -Ογκολόγος, Διευθυντής Παθολογίας Ογκολογίας, Τμήμα Παθολογίας Ογκολογίας, Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, περιέγραψε τη σημαντική εξέλιξη των θεραπειών τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, τονίζοντας ότι η ανοσοθεραπεία έχει αλλάξει ριζικά το θεραπευτικό τοπίο, προσφέροντας σημαντικό όφελος επιβίωσης και λύσεις σε νόσους που παλαιότερα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Για την αλματώδη αύξηση επιβίωσης στην πενταετία κατά 10 φορές, για τους ασθενείς με μελάνωμα, χάρη στην ανοσο-ογκολογία, μίλησε ο Δρ. Γεώργιος Άστρας, Παθολόγος - Ογκολόγος, Καθηγητής Ογκολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο . Σημείωσε, μάλιστα, ότι το μελάνωμα αποτέλεσε το εφαλτήριο για την ανάπτυξη της ανοσο-ογκολογίας πριν από 15 χρόνια, και ότι οι νέοι συνδυασμοί φαρμάκων προσφέρουν πλέον σημαντικές θεραπευτικές επιλογές.
Ο Δρ. Γεώργιος Ιωαννίδης, Παθολόγος - Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τόνισε τη σημασία της τήρησης των διεθνών και τοπικών θεραπευτικών οδηγιών.
Επισήμανε ότι αυτές οι οδηγίες διασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των ανεπιθύμητων ενεργειών, τη βελτιωμένη ποιότητα ζωής των ασθενών, την ομοιομορφία στις πρακτικές φροντίδας, τη συγκράτηση του κόστους, την ενημερωμένη λήψη αποφάσεων και τη συνεχή επικαιροποίηση της γνώσης, βοηθώντας τους επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη διάγνωση, τη σταδιοποίηση και τις θεραπευτικές επιλογές.
Ο Μάριος Κουλούμας, Επίτιμος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία και τις διαχρονικές προσπάθειες της Ομοσπονδίας υπέρ της προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, διεκδικώντας την απρόσκοπτη πρόσβαση των ιδίων σε καινοτόμες θεραπείες που αλλάζουν την θεραπευτική διαχείριση και αντιμετώπιση σοβαρών, χρόνιων και σπανίων παθήσεων.
Ο ίδιος, παρά τη διάγνωση με χρόνια πάθηση σε νεαρή ηλικία, αφιέρωσε 23 χρόνια στο κίνημα των ασθενών, συμβάλλοντας στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, μιας ιστορικής κοινωνικής μεταρρύθμισης για την Κύπρο.