Σεξ: Καλύτερα λίγο παρά καθόλου
03 Νοεμβρίου 2020, 18:00
Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν καμία σεξουαλική επαφή το προηγούμενο έτος, αυτοί που έκαναν σεξ 2-3 φορές τον μήνα ήταν 33% πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλά επίπεδα ευτυχίας. Αυτό αναφέρει το αποτέλεσμα μελέτης του κοινωνιολόγου Tim Wadsworth, από το Πανεπιστήμιο Boulder του Colorado.
Τα στοιχεία της μελέτης έδειξαν εξάλλου ότι για όσους έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα το ποσοστό έφτανε στο 44%, ενώ για όσους η συχνότητα έφτανε στις 2-3 φορές την εβδομάδα το ποσοστό άγγιζε στο 55%. Άρα, σύμφωνα πάντα με την συγκεκριμένη εργασία, όσο πιο συχνά κάνει κάποιος σεξ, τόσο πιο ευτυχισμένος νιώθει.
Ο ειδικός βάζει ωστόσο και μια άλλη παράμετρο: «Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση στο αίσθημα της ευτυχίας όταν η συχνότητα του σεξ είναι επαρκής, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πλευρά, η οποία αφορά στις σκέψεις των ανθρώπων που θεωρούν ότι κάνουν μεν αρκετά συχνά σεξ, αλλά και περισσότερο από τους άλλους. Η σκέψη αυτή τους κάνει πιο ευτυχισμένους», λέει ο Δρ. Wadsworth.
Δηλαδή, η σχέση μεταξύ των σεξουαλικών συνευρέσεων και της ευτυχίας ίσως είναι αμφίδρομη. Και η σαρκική ικανοποίηση κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους αλλά και οι ευτυχισμένοι άνθρωποι απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ. Κι όχι μόνον αυτό. Στην όλη εξίσωση μπαίνει κι άλλος παράγοντας ευζωίας που έχει να κάνει με τα οικονομικά βάσανα ή την οικονομική σταθερότητα.
Ο George Leowenstein από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon University εξέτασε το θέμα αυτό χρησιμοποιώντας δύο ομάδες παντρεμένων ζευγαριών. Η μία ομάδα κλήθηκε να διπλασιάσει τις σεξουαλικές της επαφές, ενώ η άλλη δεν έλαβε οδηγία. Η μελέτη διήρκησε τρεις μήνες και τα δύο μέλη των ζευγαριών ρωτήθηκαν σχετικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωσή της.
Τα αποτελέσματα, δεν ήταν τα αναμενόμενα. «Αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύει κάποιος σχετικά με την ευτυχία που απορρέει από τη σεξουαλική συχνότητα, παρατηρήσαμε μια ελαφρώς αρνητική επίπτωση όταν καλέσαμε τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερο σεξ ‘επίτηδες’», σχολιάζει ο ειδικός. Με άλλα λόγια, οι περισσότερες φορές μπορούν τελικά να μειώσουν την ευτυχία, την επιθυμία και την απόλαυση. Οι ερευνητές κατέληξαν επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν ήταν η μεγαλύτερη συχνότητα, αλλά το γεγονός ότι η ερωτική συνεύρεση ήταν για τα ζευγάρια κάτι σαν «αγγαρεία» και όχι κάτι που ήθελαν από κοινού.