Όταν ο έρωτας αλλάζει λεξιλόγιο και από το "εγώ" γίνεται "εμείς"
19 Ιανουαρίου 2022, 18:00
"Εγώ νιώθω ερωτευμένη", "εγώ σε έχω ανάγκη", "εγώ θέλω να σε βλέπω κάθε μέρα"... Ο έρωτας είναι ούτως ή άλλως ένα εγωκεντρικό συναίσθημα καθώς συμπορεύεται με τον πόθο και την ανάγκη για το άλλο πρόσωπο. Υπάρχει όμως μια στιγμή που το "εγώ" γίνεται "εμείς" και τότε ο αμιγώς σαρκικός έρωτας παίρνει διαστάσεις αγάπης, μοιράσματος, αλτρουιστικών αισθημάτων και προσφοράς...
Όταν το ζευγάρι αρχίσει να χρησιμοποιεί το πρώτο πρόσωπο πληθυντικού στις συζητήσεις μεταξύ του, τότε όλα αλλάζουν... Τα σχέδια για το μέλλον ξεκινούν να είναι συχνότερα, η φροντίδα του ενός για τον άλλο είναι πιο εμφανής και -όταν τα άτομα είναι ψυχολογικά ώριμα- οι προσωπικές ανάγκες έρχονται σε αρκετές περιπτώσεις δεύτερες από τη στιγμή που υπάρχουν αντίθετες ανάγκες από το άλλο πρόσωπο.
"Τότε μπορείτε να πείτε ότι έχετε δεσμό" αναφέρει η γνωστή στις ΗΠΑ ψυχολόγος ζευγαριών και σεξολόγος Δρ Ελίζαμπεθ Όσμπορν η οποία έχει δει στην καριέρα της εκατοντάδες ζευγάρια να μην περνούν από το πρώτο στάδιο (του εγώ και του πάθους) στο επόμενο (του εμείς και του μοιράσματος).
Όπως λέει, όλα εξαρτώνται από την ωριμότητα που έχει κάποιος πριν μπει σε σχέση. Αν πρόκειται για ανώριμο, εγωκεντρικό άτομο, τότε πολύ δύσκολα θα συσχετιστεί πραγματικά με το άλλο φύλο. "Συνήθως οι άνθρωποι αυτοί έχουν μόνο τα δικά τους "θέλω" να υπηρετήσουν και λειτουργούν παρασιτικά στη σχέση, παίρνοντας συνεχώς χωρίς να δίνουν", λέει η ειδικός.
Αντίθετα, άνθρωποι που έχουν ψυχολογική ωριμότητα, ερωτεύονται, παθιάζονται αλλά πολύ γρήγορα περνούν στο επόμενο στάδιο κι αρχίζουν να προσφέρουν και να συσχετίζονται με έναν τρόπο που λεκτικά εκφράζεται με το "εμείς".