Οι ώρες ηλιοφάνειας επηρεάζουν τα ποσοστά γεννήσεων από εξωσωματική γονιμοποίηση
28 Ιουλίου 2023, 18:00
Η εποχή του χρόνου στην οποία συλλέγονται ωάρια από τις ωοθήκες των γυναικών κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, κάνει τη διαφορά στα ποσοστά των γεννήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Human Reproduction.
Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι η μεταφορά κατεψυγμένων ωαρίων και στη συνέχεια αποψυγμένων εμβρύων στη μήτρα γυναικών από ωάρια που συλλέχθηκαν το καλοκαίρι, είχε ως αποτέλεσμα 30% υψηλότερη πιθανότητα να γεννηθούν ζωντανά τα έμβρυα, από ό,τι αν τα ωάρια είχαν ανακτηθεί το φθινόπωρο.
Ο Δρ Sebastian Leathersich, μαιευτήρας, γυναικολόγος και συνεργάτης στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και Υπογονιμότητα στους Ειδικούς Γονιμότητας της Δυτικής Αυστραλίας, του Κέντρου Γονιμότητας Πόλης και του Νοσοκομείου King Edward Memorial στο Περθ της Αυστραλίας, που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:
«Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το μέσο ποσοστό γεννήσεων μετά από εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων (εμβρύων) στην Αυστραλία ήταν 27 γεννήσεις ανά 100 άτομα. Στη μελέτη μας, το συνολικό ποσοστό γεννήσεων μετά από εμβρυομεταφορά κατεψυγμένων (εμβρύων) ήταν 28 γεννήσεις ανά 100 άτομα. Εάν τα ωάρια συλλέχθηκαν το φθινόπωρο, ήταν 26 γεννήσεις ανά 100 άτομα, αλλά αν συγκεντρώνονταν το καλοκαίρι, υπήρχαν 31 γεννήσεις ανά 100 άτομα. Αυτή η βελτίωση στα ποσοστά γεννήσεων παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από το πότε τελικά τα έμβρυα μεταφέρθηκαν στις μήτρες των γυναικών.Τα ποσοστά γεννήσεων ζώντων όταν τα ωάρια συλλέγονταν την άνοιξη ή το χειμώνα ήταν μεταξύ αυτών των 2 στοιχείων και οι διαφορές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια αύξηση 28% στις πιθανότητες να γεννηθεί το έμβρυο ζωντανό μεταξύ των γυναικών από τις οποίες είχαν συλλεχθεί ωάρια κατά τις ημέρες που είχαν τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε σύγκριση με αυτές από τις οποίες συλλέχθηκαν ωάρια σε ημέρες με λιγότερη ηλιοφάνεια.
Η θερμοκρασία την ημέρα της συλλογής των ωαρίων, δεν επηρέασε τις πιθανότητες ζωντανού τοκετού. Ωστόσο, οι πιθανότητες για ζώντες γεννήσεις μειώθηκαν κατά 18% όταν τα έμβρυα μεταφέρθηκαν τις πιο ζεστές ημέρες (μέση θερμοκρασία 14,5-27,8 0 C) σε σύγκριση με τις πιο δροσερές ημέρες (0,1-9,8 0 C) και υπήρξε μικρή αύξηση των ποσοστών αποβολών, από 5,5% σε 7,6%.
Ο Δρ Leathersich είπε: «Η μελέτη μας δείχνει ότι οι καλύτερες συνθήκες για γεννήσεις ζωντανών φαίνεται να συνδέονται με το καλοκαίρι και τις αυξημένες ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα της ωοληψίας.
Μέχρι τώρα, υπήρξαν αντικρουόμενα ευρήματα σχετικά με τις επιπτώσεις των εποχών στις εγκυμοσύνες και τα ποσοστά ζώντων γεννήσεων μετά τη συλλογή ωαρίων και την κατάψυξη εμβρύων. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποσαφήνιση του ζητήματος.
Tags: Γονιμότητα, εξωσωματική γονιμοποίηση, Ήλιος