ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μειώνει τον κίνδυνο θανάτου

18 Οκτωβρίου 2024, 18:00

images

Η προσθήκη ενός κύκλου χημειοθεραπείας 6 εβδομάδων στην τυπική πορεία θεραπείας για προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έχει ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση στα ποσοστά επιβίωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 500 ασθενείς από 32 ιατρικά κέντρα στη Βραζιλία, την Ινδία, την Ιταλία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες μεταξύ 2012 και 2022. Όλες είχαν τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και καμία δεν είχε όγκους που είχαν εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Όπως αναφέρει το CNN, η ομάδα ελέγχου έλαβε μόνο χημειοακτινοθεραπεία, μια τυπική διαδικασία που περιελάμβανε θεραπεία με ακτινοβολία και τη χορήγηση του φαρμάκου σισπλατίνη. Η πειραματική ομάδα έλαβε για 6 εβδομάδες συνδυαστικά χημειοθεραπεία με καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη πριν ξεκινήσει τη χημειοακτινοθεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% όσων υποβλήθηκαν σε σύντομο κύκλο χημειοθεραπείας, έζησε τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια και το 72% δεν παρουσίασε υποτροπή ή εξάπλωση του καρκίνου. Κατ’ αντιστοιχία, στην ομάδα ελέγχου, το 72% έζησε τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια και το 64% δεν είχε καμία υποτροπή ή εξάπλωση του καρκίνου.

Οι περισσότερες ασθενείς είχαν κάποιου είδους ανεπιθύμητη ενέργεια κατά τη διάρκεια της θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων της κόπωσης ή της αδυναμίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, λοιμώξεων ή χαμηλού αριθμού λευκών αιμοσφαιρίων. Σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμβάντα παρουσιάστηκαν στο 59% της ομάδας που έλαβε αρχική χημειοθεραπεία, σε σύγκριση με το 48% εκείνων που έκαναν μόνο χημειοακτινοθεραπεία.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη φάσης 3 που εντοπίζει ένα «σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης» , χρησιμοποιώντας χημειοθεραπεία πριν από τη χημειοακτινοθεραπεία, αντιπροσωπεύοντας μια «κλινικά σημαντική βελτίωση» με «σχετικά χαμηλό κόστος». Τα φάρμακα είναι φθηνά και ευρέως διαθέσιμα, επισημαίνουν.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη βελτίωση στην έκβαση αυτής της ασθένειας τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε η Δρ. Mary McCormack του University College Hospital, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, σε  μια συνέντευξη στο Cancer Research UK. 

«Είμαι απίστευτα περήφανη για όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν στη δοκιμή. Η συνεισφορά τους μας επέτρεψε να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που απαιτούνται για τη βελτίωση της θεραπείας των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας».

Σχετικά Άρθρα