ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κορίτσια από πολύ νωρίς στην εφηβεία... Που οφείλεται η πρώιμη εμμηναρχή

01 Ιουλίου 2024, 18:00

images

Όλο και περισσότερα κορίτσια παγκοσμίως, μπαίνουν στην εφηβεία νωρίτερα από τον ηλικιακό μέσο όρο που ίσχυε σε προηγούμενες γενεές. Σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί το φαινόμενο, νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για το φαινόμενο, ευθύνονται περιβαλλοντικοί ρύποι. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Environmental Research.

Τα PFAS είναι 10.000 τουλάχιστον χημικές ουσίες, που βρίσκονται παντού, συμπεριλαμβανομένου του σώματός μας καθώς χρησιμοποιούνται σε κεριά, προϊόντα μακιγιάζ, αντικολλητικά τηγάνια και σε... αθλητικά ρούχα.

Τα πιο βλαβερά από αυτά, αποδυναμώνουν την επίδραση των εμβολίων και αναστέλλουν την ανάπτυξη των εμβρύων ενώ μεταδίδονται μέσω του θηλασμού και διαρρέουν και στη φύση, μολύνοντας το πόσιμο νερό, τα λαχανικά και όλο το ζωικό βασίλειο.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος και ερωτηματολόγια από περισσότερα από 900 κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-19 ετών. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι σχεδόν το 16% των συμμετεχουσών, εμφάνισε την πρώτη περίοδο πριν από τα 11 έτη, ηλικία που ταυτίζεται με πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Αυτά τα κορίτσια είχαν επίσης τα υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα τους.

Τα αγόρια με υψηλά επίπεδα PFAS, παρήγαγαν περισσότερες ορμόνες του στρες και λιγότερες ανδρικές ορμόνες. «Στα κορίτσια, συνέβη το αντίθετο: Τα υψηλά επίπεδα PFAS, συσχετίστηκαν με περισσότερες ανδρικές ορμόνες και λιγότερες ορμόνες του στρες. Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτές οι ουσίες επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα», δήλωσε η Guri Grimnes, καθηγήτρια στο UNN και στο UiT–Norway’s Arctic University.

«Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν και προς τις δύο κατευθύνσεις, ότι δηλαδή τα επίπεδα PFAS σχετίζονται, τόσο με την πρώιμη, όσο και με την όψιμη έναρξη της εφηβείας», εξήγησε η ερευνήτρια Ingvild Halsør Forthun, που ετοιμάζει διδακτορική διατριβή για το θέμα στο πλαίσιο της μελέτης Bergen Growth Study 2.

Συγκριτικά με τη μελέτη Bergen Growth Study 1, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μέση ηλικία έναρξης της εμμήνου ρύσεως, μετατοπίστηκε κατά 2,8 μήνες νωρίτερα. Η πρώτη μελέτη της Forthun, εξέτασε περισσότερα από 1.000 παιδιά σε διάφορα στάδια της εφηβείας και διαπίστωσε ότι 1 στα 5 παιδιά παρουσίαζε υψηλότερα από τα ασφαλή επίπεδα PFAS. «Η παγκόσμια τάση κινείται προς την πρώιμη εφηβεία και την πρώιμη ανάπτυξη των μαστών, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως», δήλωσε σχετικά.

Πριν από ένα χρόνο, η Νορβηγία συνέβαλε στην υποβολή πρότασης για την απαγόρευση των PFAS στην ΕΕ. «Τα PFAS είναι μία από τις πιο ανησυχητικές κατηγορίες ρύπων, με τις οποίες περιβάλλουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Espen Barth Eide, τότε υπουργός για το Κλίμα και το Περιβάλλον στη Νορβηγία. Τώρα, οι ερευνητές ετοιμάζουν επόμενες μελέτες για να εξάγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το πώς η έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους κατά την εφηβεία επηρεάζει τη μελλοντική γονιμότητα.

Σχετικά Άρθρα