ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος του προστάτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

24 Οκτωβρίου 2024, 18:00

images

Ο Sir Chris Hoy, εξάκις Ολυμπιονίκης στην ποδηλασία, αποκάλυψε ότι έχει προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Ο προστάτης είναι ένας αδένας που και περίπου το μέγεθος ενός καρυδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. 

Ο καρκίνος του προστάτη - η μη φυσιολογική και ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στο συγκεκριμένο όργανο - συχνά αναπτύσσεται αργά. Μπορεί να μην υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα για χρόνια και μερικοί άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν ποτέ κάποιο σχετικό πρόβλημα. Ωστόσο, για άλλους, ο καρκίνος μπορεί να είναι επιθετικός και θανατηφόρος.

Ο καρκίνος του προστάτη που ανιχνεύεται έγκαιρα έχει τις καλύτερες πιθανότητες για επιτυχή θεραπεία.

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:

- ανάγκη να ουρείτε πιο συχνά - ιδιαίτερα τη νύχτα

- δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, αδύναμη ροή και μεγάλη διάρκεια

- αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα.

Σχετικά με τη διάγνωση, δεν υπάρχει ενιαία, διαγνωστική εξέταση. Οι γιατροί κάνουν μια διάγνωση με βάση διάφορους παράγοντες.

Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν εξέταση αίματος για ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) και σάρωση, καθώς και βιοψία, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού για εξέταση στο εργαστήριο. Τα τεστ PSA δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο υγιών ανδρών για καρκίνο του προστάτη, επειδή τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αναξιόπιστα.

Σημειώνεται ότι, τυχόν υψηλά επίπεδα PSA δεν ισοδυναμούν πάντα με την εμφάνιση καρκίνου. Επιπλέον, ορισμένοι άνδρες με αυξημένο PSA, μπορεί να έχουν καρκίνο του προστάτη που δεν θα προκαλέσει προβλήματα ή δεν θα απαιτεί θεραπεία, προκαλώντας περιττή ανησυχία.

Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να κάνετε τεστ PSA, θα πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα και την έντονη άσκηση, όπως το ποδήλατο, 2 ημέρες πριν την εξέταση, καθώς αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Μάλιστα, οι γιατροί εξετάζουν εάν η προσθήκη μαγνητικής τομογραφίας στις εξετάσεις PSA μπορεί να οδηγήσει σε ακριβέστερη διάγνωση. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, διατίθενται διάφορες επιλογές και ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει ποια μπορεί να είναι η καταλληλότερη.

Εάν ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν προκαλεί συμπτώματα ή δεν αναπτύσσεται γρήγορα, είναι πιθανόν ο γιατρός σας να σας συμβουλεύεσει να μην προχωρήσετε σε θεραπεία και απλώς να βρίσκεστε υπό συνεχή παρακολούθηση. Ορισμένοι καρκίνοι του προστάτη μπορούν να θεραπευτούν με θεραπείες όπως η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοθεραπεία. Η ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Μπορεί επίσης να είναι δυνατή η καταστροφή των καρκινικών κυττάρων με τη χρήση κρυοθεραπείας ή εστιασμένου υπερήχου υψηλής έντασης.

Σχετικά Άρθρα