Φίμωση στα αγόρια- Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται
17 Μαρτίου 2020, 18:00
Η πιο συχνή ένδειξη για περιτομή είναι η φίμωση που αφορά ένα μεγάλο ποσοστό αγοριών στεναχωρώντας τους αγχωμένους γονείς.
Στον πέμπτο μήνα της ενδομήτριας ζωής γίνεται ο σχηματισμός του δέρματος που ονομάζουμε πόσθη και η οποία καλύπτει τελείως τη βάλανο με την οποία και συμφύεται στη βάση. Κάτω από την επίδραση ανδρογόνων σχηματίζονται μικρά κενά διαστήματα μεταξύ της πόσθης και της βαλάνου με αποτέλεσμα μια σταδιακή διαδικασία διαχωρισμού που ξεκινά μετά τη γέννηση και συνεχίζεται στην παιδική ζωή.
Πάντως, κατά την γέννηση η πόσθη τραβιέται προς τα κάτω αποκαλύπτοντας τη βάλανο μόνο σε ένα ποσοστό 4% ενώ στα μισά νεογέννητα αγόρια δεν μπορεί κανείς να δει ούτε το στόμιο της ουρήθρας. Έως την ηλικία των 6 μηνών η πόσθη τραβιέται τελείως προς τα κάτω σε ένα ποσοστό 20% των αγοριών.
Μέχρι την ηλικία των 3 ετών 10% των αγοριών έχουν ακόμη πόσθη η οποία δεν μπορεί να τραβηχτεί προς τα κάτω. Βέβαια σχεδόν σε όλα τα αγόρια μέχρι την ηλικία των 17 ετών η πόσθη έχει ανοίξει κανονικά.
Έτσι, όλα τα νεογέννητα αγόρια έχουν φίμωση που θεωρείται φυσιολογική για την φάση αυτή της ανάπτυξης αλλά πρέπει να έχει αποκατασταθεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Διεθνώς υπολογίζεται ότι το 1% των αγοριών πάσχει από αληθινή φίμωση για την οποία η περιτομή έχει απόλυτη ένδειξη.
Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθόλου καθώς πρόκειται για μια ουσιαστικά επιδερμική επέμβαση που δεν ελλοχεύει κινδύνους για το αγοράκι αλλά του επιτρέπει μεγαλώνοντας να βιώσει την εφηβεία του και και την ενήλικη ζωή χωρίς προβλήματα.