Ανθεκτικές και επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις σε γυναίκες
16 Οκτωβρίου 2024, 18:00
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sexually Transmitted Infections, ειδικοί προειδοποιούν για την αυξανόμενη αντοχή του μύκητα στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, γεγονός που κάνει τις υποτροπιάζουσες κολπικές μυκητιάσεις ακόμα πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση...
Η έρευνα εξέτασε δείγματα από γυναίκες που είχαν τουλάχιστον τέσσερα επεισόδια κολπικής μυκητίασης μέσα σε 12 μήνες. Οι ερευνητές εξέτασαν την κατάσταση αυτών των περιστατικών, αναλύοντας τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που είχαν γίνει σε χιλιάδες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 2018 και 2021. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το 15% των περιστατικών ήταν ανθεκτικά στο φλουκοναζόλη (fluconazole), το πιο συνηθισμένο φάρμακο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό σημαίνει ότι για ορισμένες γυναίκες, η θεραπεία της κολπικής μυκητίασης μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατη, αναγκάζοντάς τις να καταφεύγουν σε μόνιμη φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η υπερβολική χρήση των κοινών αντιμυκητιασικών φαρμάκων, είναι πιθανό να ευθύνεται για αυτή την ανθεκτικότητα. Όπως δήλωσαν οι ειδικοί στην έρευνα, «πολλοί από αυτούς τις ζυμομύκητες, είχαν επίσης μειωμένη ευαισθησία σε δευτερεύοντα φάρμακα όπως η ιτρακοναζόλη και η βορικοναζόλη, περιορίζοντας περαιτέρω τις επιλογές θεραπείας».
Το 2018, το 5% των περιπτώσεων κολπικής μυκητίασης προερχόταν από άλλα είδη του μύκητα Candida, εκτός από το Candida albicans, που συνήθως ευθύνεται για τις λοιμώξεις. Μέχρι το 2020, αυτή η αναλογία είχε αυξηθεί στο 10%, με το Nakaseomyces glabrata να είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι «η ακριβής αιτία για την αύξηση της αντοχής στο φλουκοναζόλη, παραμένει ασαφής. Η αύξηση των ειδών που δεν ανήκουν στο albicans προκαλεί κλινική ανησυχία, καθώς ορισμένα έχουν εγγενή μειωμένη ευαισθησία σε φλουκοναζόλη».
Πρόβλημα αποτελεί και η υπερδιάγνωση της κολπικής μυκητίασης. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γιατροί συχνά κάνουν κλινική διάγνωση βασισμένοι μόνο σε συμπτώματα, χωρίς να προχωρούν σε απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε υπερβολική και συχνά αχρείαστη χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων, που ενδέχεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών. Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διάγνωση και θεραπεία της κολπικής μυκητίασης, θα πρέπει να επανεξεταστούν και να ενισχυθούν.
Tags: μύκητες