Άνδρες με περισσότερη τεστοστερόνη πιθανό να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή
10 Μαΐου 2024, 18:00
Τα υψηλότερα φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (AFib), σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, τεκμηριώνουν προηγούμενη έρευνα που εντόπισε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης AFib μεταξύ των ανδρών που ακολούθησαν θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης (TRT). Το 2023, οι ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη-ορόσημο, γνωστή ως δοκιμή TRAVERSE, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που λάμβαναν TRT, δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, οι άνδρες στους οποίους συνταγογραφήθηκε TRT, είχαν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά AFib.
Η Δρ Cammie Tran, MPH, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία και πρώτη συγγραφέας της μελέτης και η ομάδα της, χρησιμοποίησαν δεδομένα από την κλινική δοκιμή ASPREE, μια μακροχρόνια μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της ασπιρίνης στην υγεία σε ηλικιωμένους. Παρακολουθήθηκαν 4.570 άνδρες με μέση ηλικία τα 74 έτη χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Κατά την έναρξη της μελέτης, καταγράφηκαν τα επίπεδα συγκέντρωσης τεστοστερόνης κάθε συμμετέχοντα. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 3-5 ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 286 συμμετέχοντες, ή περίπου το 6%, ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή.
Ακόμη, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που εμφάνισαν AFib, είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την έναρξη. Έτειναν επίσης να είναι νυν ή πρώην καπνιστές και είχαν υψηλότερο ΔΜΣ. Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ τεστοστερόνης και AFib, παρέμεινε μετά την προσαρμογή σε αυτούς τους παράγοντες.
«Το ανδρικό φύλο έχει αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για το AFib εδώ και πολύ καιρό, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν αυτό οφειλόταν στην άμεση επίδραση της τεστοστερόνης ή απλώς σε άλλους παράγοντες κινδύνου που είναι πιο συνηθισμένοι στους άνδρες.
Αυτή η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, προσδίδουν υψηλότερο κίνδυνο για [AFib] ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι κλινικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, ο ΔΜΣ, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε στο Healthline ο M. Ben Shoemaker, MD, Διευθυντής του Προγράμματος Ιατρικής Ακριβείας Κολπικής Μαρμαρυγής του Πανεπιστημίου Vanderbilt.
Tags: κολπική μαρμαρυγή, τεστοστερόνη