Ξεχνάτε συχνά; Ίσως να κάνει καλό στην ευφυία σας
02 Οκτωβρίου 2020, 10:00
Όποιος νομίζει ότι είναι σε προνομιακή θέση επειδή θυμάται λεπτομέρειες από όλα τα ταξίδια, τις γνωριμίες και τα πράγματα που έχει κάνει στο παρελθόν, ας το ξανασκεφτεί... Το να ξεχνάμε εύκολα τα πράγματα που δεν είναι σημαντικά, έχει μεγάλο όφελος για την ευφυΐα μας και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
Ο καθηγητής Blake Richland, εκ των συγγραφέων της μελέτης, εξηγεί ότι «είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να ξεχνά άσχετες λεπτομέρειες και αντίθετα να επικεντρώνεται στα πράγματα που θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων στην πραγματική ζωή».
Και ο συνάδελφός του Paul Frankland θεωρεί επίσης ότι η μνήμη συμβάλει στη βελτιστοποίηση της λήψης αποφάσεων όταν διατηρεί πολύτιμες πληροφορίες και αφήνει άλλες ασήμαντες να ξεχαστούν, ουσιαστικά αφήνοντας χώρο για όσα έχουν σημασία. Υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα το να ξεχνάμε κάποια πράγματα πιθανώς συνιστά πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Independent.
Αν για παράδειγμα ενώ ο εγκέφαλός μας ξεχνά συγκεκριμένες λεπτομέρειες για ένα παρελθοντικό γεγονός, παρόλα αυτά θυμάται ακόμη τη γενική εικόνα, αυτό κατά τους ειδικούς μας επιτρέπει να καταγράψουμε παρελθοντικές εμπειρίες καλύτερα, σε αντίθεση με κάποιον που μπορεί να θυμάται λεπτομέρειες κάποιου γεγονότος λεπτό προς λεπτό.
Μάλιστα, κατά τον καθηγητή Richland «ένα από τους παράγοντες που ξεχωρίζουν ένα περιβάλλον όπου θα θέλετε να θυμάστε πράγματα σε σχέση με ένα περιβάλλον όπου θέλετε να ξεχάσετε, είναι το κατά πόσο σταθερό είναι το περιβάλλον αυτό και πόσο πιθανό είναι τα πράγματα αυτά να επανέλθουν στη ζωή σας». Ένα καλό παράδειγμα αυτού θα ήταν η περίπτωση ενός εργαζομένου σε μεγάλο σούπερ- μάρκετ που συναντά πολλά διαφορετικά άτομα κάθε μέρα, έναντι της περίπτωσης ενός εργαζομένου σε μία μικρή τοπική καφετέρια που αρχίζει να θυμάται τους πελάτες με τους οποίους συναναστρέφεται κάθε ημέρα. Πάντως, ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύουμε αναμνήσεις δεν είναι να απομνημονεύουμε τα πάντα. Αφού αν προσπαθούμε να λάβουμε κάποια απόφαση, θα καταστεί δύσκολη όταν ο εγκέφαλος είναι συνέχεια γεμάτος από ουσιαστικά άχρηστες πληροφορίες, καταλήγει ο Blake Richland.