Το χαμόγελο είναι το «κλειδί» για καλύτερη ψυχολογία
22 Φεβρουαρίου 2024, 10:00
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Έσσεξ, με επικεφαλής τον Δρ Sebastian Korb, από το Τμήμα Ψυχολογίας, δείχνει ότι ακόμη και ένα σύντομο αδύναμο χαμόγελο, κάνει τα πρόσωπα να φαίνονται πιο χαρούμενα. Το πρωτοποριακό πείραμα χρησιμοποίησε ηλεκτρική διέγερση για να προκαλέσει τα χαμόγελα. Συνολικά 47 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη του Essex που δημοσιεύτηκε στο Social Cognitive and Affective Neuroscience.
Χρησιμοποιώντας υπολογιστές, η ομάδα μπόρεσε να ελέγξει την εμφάνιση του χαμόγελου με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου. Οι ερευνητές τούς έδειξαν ψηφιακά είδωλα και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν αν έδειχναν χαρούμενοι ή λυπημένοι. Προέκυψε ότι, ένα αδύναμο χαμόγελο για 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου ήταν αρκετό για να προκαλέσει την αντίληψη της ευτυχίας.
Ο Δρ Korb δήλωσε: «Η διαπίστωση ότι μια ελεγχόμενη, σύντομη και αδύναμη ενεργοποίηση των μυών του προσώπου μπορεί κυριολεκτικά να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της ευτυχίας σε ένα κατά τα άλλα ουδέτερο ή ακόμα και ελαφρώς θλιμμένο πρόσωπο, είναι πρωτοποριακή. Είναι σχετικό για θεωρητικές συζητήσεις σχετικά με το ρόλο της ανατροφοδότησης του προσώπου στην αντίληψη των συναισθημάτων και έχει δυνατότητες για μελλοντικές κλινικές εφαρμογές. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε περισσότερη έρευνα για να διερευνήσουμε περαιτέρω το φαινόμενο σε υγιείς συμμετέχοντες.
Στο μέλλον, ωστόσο, ελπίζουμε να εφαρμόσουμε αυτήν την τεχνική για να εξερευνήσουμε την αναγνώριση συναισθημάτων προσώπου, για άτομα με παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, που είναι γνωστό ότι έχουν μειωμένη αυθόρμητη κίνηση του προσώπου και μειωμένη αναγνώριση συναισθημάτων προσώπου. Επιπλέον, έχουμε δημοσιεύσει οδηγίες για να επιτρέψουμε σε άλλους ερευνητές να αρχίσουν με ασφάλεια να χρησιμοποιούν ηλεκτρική διέγερση των μυών του προσώπου».
Tags: γέλιο, καλή ψυχολογία, χαμόγελο