Το οικονομικό και κοινωνικό φορτίο των ψυχικών διαταραχών και της κατάθλιψης
16 September 2020, 09:00
Οι ψυχικές διαταραχές κοστίζουν στον πάσχοντα και την οικογένειά του σε ηρεμία και προσωπική ευτυχία που "χάνονται" στο βωμό της ψυχικής ανισορροπίας. Πλην όμως, οι ψυχικές διαταραχές και ειδικά η πολύ συχνή στα χρόνια μας, κατάθλιψη, έχει κι ένα καθαρά κοινωνικό και οικονομικό φορτίο...
Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό βάρος, συνίσταται στην "αναπηρία" σε έτη ζωής (DALYs), δηλαδή στα πόσα χρόνια χάνει ο ασθενής με ψυχική νόσο μέχρι να καταφέρει να χαρεί ξανά την καθημερινότητά του, αλλά και σε μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία. Ενώ σε ό,τι αφορά στο οικονομικό κόστος έχει να κάνει με ιδιωτικές και κρατικές δαπάνες για την ψυχική υγεία και την οικονομική επίπτωση στο ΑΕΠ της κάθε χώρας από την πολυετή θεραπεία των ατόμων με ψυχική νόσο και την αποχή τους από τον εργασιακό στίβο.
Όπως αναφέρει η κ. Βίκυ Οικονόμου, Market Access Director στην Janseen, "οι ψυχικές παθήσεις αναμένεται να έχουν την πρώτη θέση σε σταθμισμένα ως προς την αναπηρία έτη ζωής (DALYs) ως το 2030 σύμφωνα με το Global Burden of disease του ΠΟΥ. Να σημειώσουμε ότι τα DALY (σταθμισμένα ως προς την αναπηρία έτη ζωής) είναι ένα μέτρο των συνολικών ετών ζωής που χάνονται λόγω πρόωρης θνητότητας και αναπηρίας και το οποίο καταγράφει το κενό
ανάμεσα στην τρέχουσα κατάσταση της υγείας, και την ιδανική κατάσταση υγείας στην οποία όλος ο πληθυσμός ζει έως προχωρημένη ηλικία χωρίς νόσο και χωρίς αναπηρία. Οι 10 κυριότερες παθήσεις σε DALYs (σταθμισμένα ως προς την αναπηρία έτη ζωής) παγκοσμίως μεταξύ των ετών 2004 και 2030 είναι πρώτη η μονοπολική καταθλιπτική διαταραχή και ακολουθούν η ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα τροχαία, τα εγκεφαλικά επεισόδια, η ΧΑΠ, οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού (πνευμονίες), η απώλεια της ακοής, οι διαθλαστικές παθήσεις (μυωπία, πρεσβυωπία κλπ), ο σακχαρώδης διαβήτης, οι περιγεννητικές λοιμώξεις και η προωρότητα στα βρέφη".
Το 88% των ασθενών με σοβαρές ψυχικές παθήσεις δηλώνει χαμηλή παραγωγικότητα στην εργασία. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απουσία από την εργασία και η χαμηλή παραγωγικότητα λόγω της κατάθλιψης κοστίζει στο σύστημα υγείας 26 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο ή το 1% του ΑΕΠ της χώρας αυτής! Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι τα κράτη να ενημερώνουν τους πολίτες για τις ψυχικές νόσους και ειδικά για την κατάθλιψη ώστε οι πάσχοντες να λαμβάνουν εγκαίρως την κατάλληλη περίθαλψη, φάρμακα και ψυχοθεραπεία, ώστε να λύνουν γρήγορα και αποτελεσματικά το πρόβλημά τους.
Και όχι μόνο αυτό...
Ο ΠΟΥ έχει προτείνει στις χώρες υψηλού εισοδήματος, αύξηση των δαπανών για την ψυχική υγεία ώστε να φτάσουν στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού για την υγεία, την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 6,3.
Όπως σημειώνει η κ. Οικονόμου, "η δαπάνη για τις ψυχικές παθήσεις αναμένεται να έχει διπλασιαστεί ως το 2030 από το 2010 και το κόστος των ψυχικών παθήσεων έφτασε ήδη στο 4,1% του ΑΕΠ στην Ευρώπη για το 2015 (Πηγές: 1OECD Health at a Glance: Europe 2018). Με την οικονομική επιβάρυνση για τις ψυχικές παθήσεις στην Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών να έφτασε το 2015 στα 113 δισ. ευρώ (93 μόνο η κατάθλιψη) και την κατάθλιψη να είναι η 3η μεταξύ άλλων ψυχικών παθήσεων κατά σειρά σε οικονομική επιβάρυνση το 2010, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να επενδύσουν σε καλύτερη ψυχική υγεία και περισσότερες θεραπείες ώστε να γλυτώσουν από μελλοντικά μεγαλύτερα προβλήματα".
Μαρία Τσιλιμιγκάκη