ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άγχος μπορεί να μάς κάνει κακό ακόμα κι αν δεν το βιώνουμε με ένταση

08 Ιανουαρίου 2021, 16:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Celebral Cortex, αναφέρει ότι ακόμα και το ήπιο στρες μπορεί να βλάψει τις εκτελεστικές λειτουργίες των περισσότερων ανθρώπων, υπονομεύοντας τον αυτοέλεγχο, την προσοχή, τη μνήμη εργασίας και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

«Υπάρχει η εντύπωση ότι σε απαιτητικές γνωστικές εργασίες, ένας άνθρωπος αποδίδει καλύτερα όταν είναι λίγο στρεσαρισμένος από ό,τι ήρεμος. Στη μελέτη μας, όμως, βρήκαμε ότι το στρες, ακόμα και πραγματικά ήπιο, στην πραγματικότητα δεν είναι καλό για τους περισσότερους ανθρώπους και βλάπτει την απόδοση της εκτελεστικής λειτουργίας. Μια θετική επίδραση του στρες είναι αληθής μόνο για μια υπο-ομάδα ανθρώπων και, ακόμα και τότε, μόνο όταν είναι εξαιρετικά ήπιο», αναφέρει η νευροεπιστήμονας Δρ Adele Diamond από το Πανεπιστήμιο British Columbia και συνεχίζει:

«Δεδομένου του αυξημένου στρες που βιώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας, είναι σημαντικό οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργοδότες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να ασκούνται στην υπομονή. Εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι τώρα πολλοί άνθρωποι δεν βιώνουν την καλύτερη περίοδο όσον αφορά στον αυτοέλεγχο ή την εκλογίκευση των πραγμάτων εξαιτίας των υψηλών επιπέδων του στρες και γι’ αυτό θα πρέπει να επιδεικνύουμε περισσότερη ανεκτικότητα».

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές υπέβαλαν 140 νέους ενήλικες σε ήπιο στρες, βάζοντάς τους να κάνουν υπολογιστικές γνωστικές ασκήσεις ενώ πίσω τους στέκονταν δύο μέλη της επιστημονικής ομάδας και παρακολουθούσαν την απόδοσή τους, φαινομενικά αποδοκιμάζοντάς την χωρίς να λένε κάτι.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ακόμα και μια αυτή τη μικρή ποσότητα στρες, οι εκτελεστικές λειτουργίες μειώνονταν. Παρόλο που υπάρχει μια υπο-ομάδα ανθρώπων, με μια συγκεκριμένο μορφή ενός γονιδίου, των οποίων η εκτελεστική λειτουργία βελτιώθηκε, άλλοι ερευνητές που επέβαλαν ελαφρώς περισσότερο άγχος σε συμμετέχοντες σε μελέτη δεν βρήκαν κανένα όφελος του στρες στην ομάδα αυτή. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι το εύρος στο οποίο το στρες έχει κάποια θετική επίδραση είναι πολύ μικρό.

«Το αίσθημα του στρες λόγω ντροπής ή ανησυχίας για το αν αποδίδουμε καλά στα μάτια των άλλων δεν φαίνεται να ευνοεί την καλύτερη δυνατή απόδοση των εκτελεστικών λειτουργιών για τους περισσότερους ανθρώπους και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν θέλετε οι άνθρωποι να μπορούν να λύσουν ένα πρόβλημα, να έχουν αυτοέλεγχο ή να εκλογικεύουν τα πράγματα, πιθανότατα θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε το στρες τους», εξηγεί η Δρ Diamond.

Και δίνει μερικές συμβουλές για τη μείωση των επιπέδων του στρες:

-Πάρτε βαθιές ανάσες.

-Περάστε χρόνο στη φύση.

-Επικεντρωθείτε στο «τώρα» αντί να ανησυχείτε για το μέλλον ή να μετανιώνετε για το παρελθόν.

-Επικοινωνήστε με τους άλλους.

-Ασκηθείτε σωματικά και ειδικά με ασκήσεις ενσυνειδητότητας όπως η γιόγκα.

-Περάστε χρόνο με τα ζώα ή πάρτε ένα κατοικίδιο.

Σχετικά Άρθρα