ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τελικά, μπορούμε να μιλάμε για αγάπη όταν αναφερόμαστε στη σχέση σκύλου-ανθρώπου;

11 Δεκεμβρίου 2024, 09:00

images

Δεν θα βρείτε τη λέξη «αγάπη» στις δημοσιευμένες εργασίες επιστημόνων που αφορούν τα ζώα. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολούνται με τη συμπεριφορά των ζώων ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το θέμα. 

Και όμως, γενιές ερευνητών έχουν εκπαιδευτεί να μην χρησιμοποιούν λέξεις όπως «αγάπη» για να περιγράψουν κάτι που μπορεί να αισθάνεται ένα ζώο. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές μιλούν για «ιδιοσυγκρασία» αντί για «προσωπικότητα» και «θετική γνωστική προκατάληψη» αντί για «αισιοδοξία».

Αυτό που είναι ξεκάθαρο σε όποιον παρατηρεί τη συμπεριφορά των σκύλων είναι ότι τα σκυλιά μας αγαπούν πάρα πολύ. Έτσι, προκύπτει το ερώτημα: ποιες είναι οι καθοριστικές συμπεριφορές ή τα νευρολογικά χαρακτηριστικά της αγάπης που θα μπορούσε κανείς να αναζητήσει σε ένα είδος χωρίς τη λεκτική ικανότητα να πει, «ναι, νιώθω αγάπη».

Σύμφωνα με το BBC Science Focus, μέχρι στιγμής, οι απαντήσεις έχουν δοθεί ως προς τα μέτρα συμπεριφοράς (τι είναι αυτό που νιώθουν οι σκύλοι και μοιάζει με αγάπη) και τα φυσιολογικά μέτρα (πώς το σώμα τους αλλάζει με τρόπους παρόμοιους με τις σωματικές μας αλλαγές όταν αισθανόμαστε αγάπη).

Φυσιολογικά, η έρευνα που αφορά στο αν τα σκυλιά μας αγαπούν προέρχεται από την εξέταση των καρδιακών παλμών, των ορμονών και του εγκεφάλου τους. Σε μια μικρή μελέτη που περιελάμβανε ζεύγη σκύλου-ανθρώπου που ήταν ιδιαίτερα συνδεδεμένα, οι ερευνητές έδωσαν συσκευές παρακολούθησης καρδιακών παλμών τόσο σε σκύλο όσο και σε άτομο, τα χώρισαν για λίγο και στη συνέχεια επανένωσαν τα ζευγάρια. Κατά την επανένωση, ο καρδιακός ρυθμός τόσο του σκύλου όσο και του ανθρώπου έπεσε.

Ομοίως, μπορεί να έχετε ακούσει για μια ορμόνη που ονομάζεται ωκυτοκίνη. Η ωκυτοκίνη είναι ένα νευροπεπτίδιο, ένα είδος ένωσης που δρα στον εγκέφαλος, το οποίο θεωρείται ότι είναι ο νευρολογικός λόγος που οι γονείς δένονται με τα βρέφη τους.

Οι ερευνητές σκύλων ανακάλυψαν ότι η ωκυτοκίνη διαδραματίζει ρόλο και στο δεσμό σκύλου-ατόμου. Όταν κοιτά ο ένας τον άλλον, τα ποσοστά ωκυτοκίνης αυξάνονται και στους 2.

Σε μια τυπική σχέση σκύλου-ανθρώπου, όπως την έχουμε ορίσει, ο άνθρωπος είναι αυτός που είναι υπεύθυνος για την τροφή και ο σκύλος πρέπει να περιμένει προκειμένου να φάει. Τα σκυλιά είναι πολύ καλά στο να κάνουν συνειρμούς, επομένως δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να σας συσχετίσουν με την τροφή που τους δίνετε. Έτσι, αναπτύσσεται αυτή η σχέση μεταξύ σκύλου και ατόμου, που, στην τελική, αν μία λέξη μπορεί να τη χαρακτηρίσει, αυτή είναι η … αγάπη!



Σχετικά Άρθρα