Τα ψυχολογικά οφέλη από την κατασκήνωση
22 Ιουλίου 2020, 09:00
Τα καλοκαίρια πολλά παιδιά ,ύστερα από πρόταση των γονιών τους, επιλέγουν την κατασκήνωση για να περάσουν ένα μέρος των διακοπών τους. Πότε όμως ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει κατασκήνωση;
Όπως μας εξηγεί η Δρ Ίλια Θεοτοκά, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, "από τα 6 και μετά μπορεί ένα παιδί να πάει κατασκήνωση, εφόσον το θέλει και είναι σε θέση να αποχωριστεί τους γονείς του. Ωστόσο, πρέπει και το ίδιο να θέλει και να μην το πιέσουμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι διακοπές είναι πολύτιμες και για τα παιδιά, και πρέπει να σεβαστούμε την επιθυμία τους να τις περάσουν όπως θέλουν.
Άρα, ένα παιδί που νιώθει ασφαλές, δηλαδή, ένα παιδί που δεν έχει άγχος αποχωρισμού και δεν είναι παθολογικά εξαρτημένο από το γονιό, που έχει ενταχθεί στο περιβάλλον του σχολείου του, που έχει φίλους και λειτουργεί ομαδικά, μπορεί να πάει κατασκήνωση".
Η κατασκήνωση είναι μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για παιδιά της ηλικίας του Δημοτικού και του Γυμνασίου και τα παιδιά επωφελούνται σε πολλά επίπεδα, όπως:
- Κοινωνικότητα . Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο κοινωνικά επικοινωνιακά, μαθαίνουν να εμπλέκονται σε νέες ομάδες , με ποικιλία παιδιών και ηλικιών, γεγονός που εμπλουτίζει την προσαρμοστικότητα και τις κοινωνικές δεξιότητες τους. Παράλληλα,μειώνεται η κοινωνική φοβία,το αίσθημα ντροπής,συστολής και απόσυρσης που έχουν κάποια παιδιά.
- Ψυχαγωγία . Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν πολλές δραστηρίοτηες και να ψυχαγωγηθούν μέσα από την άσκηση, τα σπόρ, τα ομαδικά παιχνίδια.
- Γνωστική ανάπτυξη. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της κατασκήνωσης συμβάλλει στην ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων, γιατί τα παιδιά καλούνται να χειριστούν πληθώρα διαφορετικών ερεθισμάτων και καταστάσεων που οξύνουν όλες τις γνωστικές λειτουργίες.
- Επαφή με τη φύση. Βοηθά τα παιδιά να γνωρίσουν τη φύση , να την αγαπήσουν, να την προστατέψουν, να τη σεβαστούν.