Τα δύο φύλα μοιράζονται ίδια νευρολογικά χαρακτηριστικά. Ή όχι;
15 Μαΐου 2021, 09:00
Eπιστημονικές μελέτες ισχυρίζονται ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στον «γυναικείο» και στον «ανδρικό» εγκέφαλο, με τον αντίλογο να υποστηρίζει ότι τελικά ο εγκέφαλος είναι κοινός για όλους και ότι οι όποιες νευροβιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Τη δεύτερη αυτή άποψη έρχεται να υποστηρίξει μέσω του νέου της βιβλίου με τίτλο «Ο έμφυλος εγκέφαλος: Η νέα νευροεπιστήμη που διαλύει το μύθο του γυναικείου εγκεφάλου» (The Bodley Hand, 2019) η γνωσιακή νευροεπιστήμονας Τζίνα Ρίπον, καθηγήτρια του βρετανικού Πανεπιστημίου Λάστον του Μπέρμιγχαμ.
Σύμφωνα με την παρουσίαση του βιβλίου στην Telegraph, στόχος της Δρ. Ρίπον είναι να ξεριζώσει τον νευροσεξισμό, προτάσσοντας ως βασικό μήνυμα ότι «ένας έμφυλος κόσμος θα παράγει έναν έμφυλο εγκέφαλο».
Κάνοντας μια αναδρομή σε παλιές αλλά και νεότερες θεωρίες περί κατωτερότητας του γυναικείου εγκεφάλου έναντι του αντρικού (αναφορές σε Γκιστάβ Λε Μπον – 1895, Τζέιμς Ντέιμορ – 2017), η Δρ. Ρίπον ανατρέπει αυτά τα επιχειρήματα υποστηρίζοντας ότι «οι γυναίκες δεν είναι λιγότερο έξυπνες από τους άνδρες, αλλά ότι είναι διαφορετικές, επειδή ο γυναικείος εγκέφαλος είναι νευρωνικά «καλωδιωμένος» έτσι ώστε να ευνοεί την έκφραση συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση, τη συμπόνια και τη διαίσθηση. Ενώ, από την άλλη, η «καλωδίωση» του ανδρικού εγκεφάλου ευνοεί τον ορθολογισμό και την πρακτική δράση».
Αρκετοί, πάντως, είναι οι νευροεπιστήμονες που θεωρούν ακραία τη θέση της Δρ. Ρίπον, επειδή ουσιαστικά αρνείται κάθε ουσιαστικό ρόλο της νευροβιολογίας στη διαμόρφωση των διαφορών στον εγκέφαλο των δύο φύλων.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αυτό του Σάιμον Μπάρον-Κόεν, καθηγητή αναπτυξιακής ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και από τους γνωστότερους ειδικούς σε θέματα αυτισμού διεθνώς, ο οποίος αρνείται το κεντρικό επιχείρημα περί νευροσεξισμού, ότι δηλαδή οι εγκέφαλοι των δύο φύλων είναι ουσιαστικά ίδιοι κατά τη γέννηση, αλλά αλλάζουν αργότερα, καθώς εκτίθενται σε σεξιστικά στερεότυπα, άρα η βιολογία παίζει μηδαμινό ρόλο. Τονίζει ότι, όπως έδειξε έρευνα νευρο-απεικόνισης σε 5.216 ενηλίκους το 2018, ο μέσος ανδρικός εγκέφαλος είναι μεγαλύτερος σε συνολικό όγκο, σε όγκο φαιάς ουσίας και σε όγκο λευκής ουσίας.
Tags: Άνδρες και Σεξ, Γυναίκα, Εγκέφαλος