Στον ειδικό ψυχικής υγείας δεν πάμε όταν καταρρεύσουμε- Πάμε εγκαίρως
17 September 2020, 09:00
Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ευάλωτοι και δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Όπως καταδεικνύουν έρευνες, είναι σημαντικό να ξεπεράσουμε τα ταμπού και να ζητάμε βοήθεια ειδικού εγκαίρως, πριν φτάσουμε σε ψυχολογικά αδιέξοδα...
Συστήνουν μάλιστα να παρακολουθούμε την κατάστασή μας και να ζητήσουμε άμεσα βοήθεια όταν συμβούν συγκεκριμένα πράγματα. Τέτοια είναι η αδυναμία εργασίας, η συνεχής θλίψη χωρίς εμφανή λόγο, η απουσία ερωτικής διάθεσης, ο κακός και λίγος ύπνος, οι διατροφικές διαταραχές (να τρώμε ελάχιστα ή υπερβολικά πολύ) και η ξαφνικά "κακή" επικοινωνία με τους οικείους και τους φίλους μας.
Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, το άγχος και η κατάθλιψη, ακόμα και σε μέτριο βαθμό, αυξάνουν τις πιθανότητες να πεθάνει κάποιος πρόωρα. Η εν λόγω μελέτη, στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής ερευνητής Εμμανουήλ Σταματάκης του τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College, δείχνει ότι όσο αυξάνεται η ψυχολογική φόρτιση, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος σε νεαρή ηλικία, με κύριο αίτιο τις καρδιαγγειακές νόσους.
Οι ερευνητές μελέτησαν σε βάθος δεκαετίας τις περιπτώσεις 68.000 ασθενών άνω των 35 ετών, πολλοί από τους οποίους πέθαναν πρόωρα από διάφορες αιτίες, κυρίως όμως από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα ή καρκίνο. Η έρευνα έδειξε ότι το στρες αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία κατά 16% κατά μέσον όρο (ειδικά ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά είναι αυξημένος κατά 29%). Όταν τα ψυχολογικά προβλήματα είναι σοβαρότερα από απλό στρες, τότε ο γενικότερος κίνδυνος αυξάνεται έως 67%, ενώ ειδικότερα ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο εμφανίζεται αυξημένος κατά 9%. Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους, όπως αύξηση των ορμονών του στρες, πρόκληση χρόνιας φλεγμονής, ανθυγιεινό στιλ ζωής, αδιαφορία για τα συμπτώματα από δυσλειτουργίες της καρδιάς.
Είναι σημαντικό λοιπόν να μην παραβλέπουμε "τα σημάδια" ότι κοντεύουμε να φτάσουμε στα όριά μας και να ζητάμε εγκαίρως βοήθεια ειδικού που θα μας "αποφορτίσει" και θα μας κάνει να δούμε και πάλι την ζωή με αισιοδοξία.